Ana SayfaHaberlerDünyaRusya, Ukrayna’da savaşması için Etiyopya’dan paralı asker mi topluyor?

Rusya, Ukrayna’da savaşması için Etiyopya’dan paralı asker mi topluyor?

Etiyopya’daki sosyal medya kanallarında, Ukrayna’da Rusya için savaşmaya gideceklere 2 bin dolar ödeme yapılacağı ve savaştan sonra Rusya’da çalışma imkânı sunulacağı iddialarının ortaya atılması üzerine başkent Addis Ababa’daki Rusya Büyükelçiliği’nin önünde kuyruk oluştu. İddialar resmi kanallardan doğrulanmadı ama geçtiğimiz günlerde büyükelçilik önündeki Etiyopyalı güvenlik görevlileri kuyrukta bekleyenlerin isim listesini aldı. Büyükelçilik binasından çıkan biri ise, kuyrukta bekleyen Etiyopyalılara gerek olması durumunda kendileriyle irtibata geçileceğini söyledi.

Etiyopya’daki sosyal medya mecralarında Ukrayna’da Rusya için savaşmaya gidenlere maddi olanaklar sağlanacağı iddiasının ortaya atılması üzerine Ukrayna’ya gitmek isteyen Etiyopyalılar, başkent Addis Ababa’daki Rusya Büyükelçiliği’nin önünde kuyruklar oluşturdu.

Etiyopya’dan Ukrayna’ya savaşmaya gidenler olup olmadığı henüz bilinmiyor ve resmi makamlardan yapılmış bir açıklama da yok.

Reuters’in haberine göre, Salı günü (19 Nisan) büyükelçiliğin dışındaki Etiyopyalı güvenlik görevlileri kuyrukta bekleyen yüzlerce insanın isim bilgilerini kaydetti.

Büyükelçilik binasından çıkan bir kişi, büyükelçilik önünde bekleyenlere tercüman aracılığıyla hitap ederek, Rusya’nın mevcut durumda yeterli kuvvetinin bulunduğu ancak ihtiyaç olduğu takdirde kendileriyle iletişime geçileceğini açıkladı.

Reuters, bu açıklamayı yapan kişinin kimliği ve Rusya’nın Etiyopyalı gönüllüleri Ukrayna’ya gönderme planı olup olmadığıyla ilgili sorularına yanıt alamadığını açıkladı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilikten yapılan açıklamayı, “Rus Silahlı Kuvvetlerine asker alındığına dair asılsız iddiaları yalanladığı” gerekçesiyle memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

2 bin dolar ve Rusya’da çalışma imkânı iddiası

Etiyopya’daki sosyal medya mecralarında, Ukrayna’da Rusya için savaşmaya gidenlere 2 bin dolar ödeme yapılacağı ve savaştan sonra Rusya’da çalışma imkânı sağlanacağı iddiaları ortaya atılmıştı.

Etiyopya’nın birçok bölgesi çatışmalarla bölünmüş durumda ve yıllık enflasyon %30 civarında seyrediyor.

Rusya’nın Etiyopya’ya SİHA sattığı iddiaları var

Etiyopya, BM Genel Kurulu’na sunulan, Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’nın kınanması karar tasarısına, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Rusya’ya yakın ülkelerle birlikte oy kullanmayan 12 ülke arasında yer almıştı.

Etiyopya devlet güçleri ve Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki Tigray Halk Kurtuluş Ordusu (TPLF) arasında 2020 Kasım’ından beri devam eden iç savaşta, Rusya’nın Etiyopya devlet güçlerine silahlı drone (SİHA) sattığı iddia ediliyor.

- Advertisment -