Ana SayfaHaberlerDünyaRusya, Ukrayna’da ‘tökezledi’ mi?

Rusya, Ukrayna’da ‘tökezledi’ mi?

Rusya’nın Ukrayna’da ‘tökezleyip tökezlemediği’ işgalin birinci ayı geride kalırken merak konusu. Batı’da bu ciddi bir ihtimal olarak görülüyor. Eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates: “Putin ve ordusunun Ukrayna'daki performansı akıllara durgunluk verecek bir hayal kırıklığı yarattı”, İngiltere'nin ABD'deki savunma ataşesi Mick Smeath: “Rus birliklerinin yeniden taarruza geçme kabiliyeti azalmış olabilir”, Columbia Üniversitesinden uluslararası ilişkiler profesörü Stephen Biddle: “Putin’in umudu Zelensky’nin pes etmesi ama bu pek muhtemel gözükmüyor.”

Ukrayna savaşında ikinci aya girilirken Rus birliklerinin ilerlemesinin yavaşladığı, hatta yer yer durduğuna yönelik Batı kaynaklı haberler, “Rus ordusu Ukrayna’da tökezledi mi?” sorusunu da beraberinde getirdi. Bazı uzmanların görüşleri şöyle:

Geçmişte Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) başkanlığı ve savunma bakanlığı görevlerinde bulunmuş olan Robert Gates:

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun Ukrayna’daki performansı akıllara durgunluk verecek bir hayal kırıklığı yarattı. Ukrayna’da niye orada olduklarını bilmeyen, çok iyi eğitim almamış askerler, komuta ve kontrolde büyük sorunlar ve inanılmaz derecede berbat taktikler görüyoruz.”

“Rus birliklerinin yeniden taarruza geçme kabiliyeti sekteye uğrayabilir”

İngiltere’nin ABD’deki savunma ataşesi Mick Smeath:

“Ukrayna’nın başarılı karşı saldırılarının Rus birliklerinin yeniden organize olma ve Kyiv’e yönelik taarruzu yeniden başlatma kabiliyetini sekteye uğratmış olabilir.”

“Putin’in umudu Zelensky’nin pes etmesi ama bu pek muhtemel gözükmüyor”

Columbia Üniversitesinden uluslararası ilişkiler profesörü Stephen Biddle:

“Putin’in umudu Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin ölüm ve tahribata izin vermektense pes etme kararı alması. Ancak bu planın işlemesi muhtemel değil. Masum sivilleri katletmek, evlerini, mahallelerini tahrip etmek daha ziyade Ukrayna direnişini ve kararlılığını daha da güçlendirecektir.”

“Rusya savaşı topyekûn kazanamaz ama pazarlık masasında elini güçlendirebilir”

2013-2016 yılları arasında NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı olarak görev yapan Philip Breedlove:

“Ukrayna savaşı topyekûn kazanamaz. Ancak pazarlık masasında elini güçlendirebilir. Rusya’nın cephede yenilgiye uğratılması son derece ihtimal dışı. Rusya’nın takviye alabileceği büyük bir asker rezervi var. Ancak Ukrayna Rusya’ya büyük bir bedel ödemektense anlaşmaya yanaşıp geri çekilmesini sağlayabilirse bu bir kazanç olur.”

Kaynak: DW Türkçe

- Advertisment -