Ana SayfaHaberlerRusya, resmen Ukrayna'yı istilâya girişti; bazı şehirler füze ve topçu ateşiyle vuruluyor

Rusya, resmen Ukrayna’yı istilâya girişti; bazı şehirler füze ve topçu ateşiyle vuruluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerel saatle sabah 6 sularında yaptığı açıklamada Ukrayna'ya karşı yeni bir "özel askeri operasyon" başlatıldığını duyurdu. Amaçlarının Ukrayna'yı "işgal etmek değil silahsızlandırmak" olduğunu söyleyen Putin, "Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız" dedi. Rusya'nın, Ukrayna'ya operasyon başlatması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenlik zirvesini toplama kararı aldı.

Rusya, Ukrayna’da savaşı resmen başlatırken ABD Başkanı Joe Biden, “Dünya, Rusya’dan hesap soracak” açıklamasında bulundu. Washington’ın ilerleyen saatlerde yeni yaptırımlar duyurması bekleniyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin’in topyekûn işgal başlattığını” ve Ukrayna şehirlerine topçu ateşi yapıldığını bildirdi.

09.14 Ukrayna Sınır Güvenliği, ülkeye Belarus ve Kırım’dan da saldırıldığını duyurdu. Rusya ordum birimleri bir süre önce tatbikat için Belarus’a gitmiş ve kalmış; bu, Rusya’ya Ukrayna’ya kuzeyden saldırma olanağı verdiği için endişe yaratmıştı.

09.00 Ukrayna önceki açıklamasına ek olarak, ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterinin düşürüldüğünü duyurdu.

08.48 Ukrayna ordusu, hava savunma sistemlerinin ülkenin doğusunda bir Rusya uçağı düşürdüğünü duyurdu.

08.45 Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına gerekçe olarak Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesini gösterdi ve gerçekleştirilen operasyonun ‘kendini savunma amaçlı’ olduğunu ifade etti.

Kiev’de son durum ne?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da askeri harekat başlatmasının ardından, başkent Kiev’de de hareketlilik başladı.

Şehrin çeşitli yerlerinden patlama sesleri gelirken, siren sesleri de duyuldu.

Pek çok kişi otomobilleriyle şehri terk etmeye çalışırken, otoyollarda trafik yoğunlaştı.

İnsanlar ayrıca benzin istasyonları ve bankamatikler önünde kuyruklar oluşturdu.

Erdoğan, güvenlik zirvesini topluyor

Rusya’nın, Ukrayna’ya operasyon başlatması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenlik zirvesini toplama kararı aldı. Toplantı, saat 11.00’de Beştepe’de yapılacak.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşlarından “mevcut aşamada” evlerinde ya da güvenli bir yerde kalmalarını ve seyahatten kaçınmalarını istedi.

“Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır” diyen bakanlık, çeşitli kentler için irtibat telefon numaraları paylaştı.

Resim
- Advertisment -