Ana SayfaHaberlerRusya Ukrayna’ya saldırı gerekçesini Moldova için de telaffuz etti: “Rusça konuşan azınlık...

Rusya Ukrayna’ya saldırı gerekçesini Moldova için de telaffuz etti: “Rusça konuşan azınlık baskı altında, endişeliyiz”

Moldova’daki Rusça konuşan Transdinyester bölgesindeki kaynağı belirsiz patlamalar Ukrayna’daki savaşının Moldova’ya da sıçrayabileceği yönündeki kaygıları artırdı.  

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky patlamaları Rus özel kuvvetlerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Transdinyester’de 1.500 civarında Rus askeri bulunuyor. Bir Rus yetkilinin Moldova’daki Rusça konuşan nüfusun baskı altında yaşadığını ve endişeli olduklarını söylemesi kaygıları artırdı. Çünkü Rusya Ukrayna’daki Luhansk ve Donetsk’e saldırılarını da bu gerekçeye dayandırmıştı.  

Ukrayna’nın Karadeniz’le bağlantısını sağlayan liman şehri Odessa, Transdinyester’ın hemen doğusunda yer alıyor.

BBC’den Laurence Peter’in haberine göre eğer Rusya Transdinyester’de güçlenirse batıdan Odessa’ya doğru hareket edebilir. Rusya’nın şehre doğudan uyguladığı baskı, Ukrayna kuvvetleri tarafından durdurulmuştu. Ancak Transdinyester’den gelen bir güç halihazırda gergin olan Ukrayna güçlerini bölebilir.

Transdinyester nerede?

BBC haberinde Transdinyester’in tarihi hakkında şu silgiler de yer alıyor:

“Dinyester Nehri ve Ukrayna sınırı arasındaki ayrılıkçı bölge Transdinyester, 1990 yılında Moldova’dan bağımsızlığını ilan etmekle birlikte uluslararası sahnede resmi olarak tanınmadı.

“İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Moskova, daha çok Rusça konuşanların yaşadığı Dinyester bölgesinde Moldova’nın selefi olan Moldova Sosyalist Cumhuriyeti’ni kurdu. Ülke Ukrayna’nın otonom bir parçasıydı ve 1918-1940 arasında Romanya’nın parçası olan Besarabya bölgesine komşuydu.

“Ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Moldova milliyetçiliği yükselince ve Moldova ile Romanya’nın birleşmesi ihtimali ortaya çıkınca Dinyester bölgesinde dengeler bozuldu.

“700 kadar kişinin öldürüldüğü Moldova ve Transdinyester arasındaki kısa süreli savaşın ardından 1992’de ateşkes imzalandı. Transdinyester’e Rusya askerleri konuşlandırıldı.”

- Advertisment -