Ana SayfaHaberlerRusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki görüşmesi sona erdi: “Ateşkes konusunda ilerleme...

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki görüşmesi sona erdi: “Ateşkes konusunda ilerleme yok”

Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme Antalya'da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” derken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Rusya'ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz" diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının 15. gününde Antalya kritik bir görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Diplomasi Forumu kapsamında Antalya’da bir araya geldi.

Görüşme, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla 3’lü formatta gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurmuş oldu.

Kuleba: Ateşkes konusunda bir ilerleme yok

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan taraflardan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi.

Kuleba şunları söyledi:

 “Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti.”

“Yine böyle (Antalya’daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım.”

“Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız.”

“Lavrov’un talepleri teslimiyet listesi gibi. Ben burada (Antalya’da) bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak çözüm bulma amacıyla geldim. Ama kendisi (Lavrov) sadece dinleme amacıyla geldi.”

Lavrov: “Rusya’ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz, Ukrayna’ya saldırmıyoruz” 

Zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise şunları söyledi:

“Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutamaz.”

“İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık. Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.” 

“Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor. AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna’ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor.”

“Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır.”

“Birleşmiş Milletler’e Mariupol’daki bombalanan doğum hastanesinin aşırı sağcı Azak taburu tarafından alındığına dair kanıt sunduk.”

“Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz.”

“Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük.”

“Pentagon’un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz. Rusya’ya tehdit olmayan bir Ukrayna istiyoruz.” 

“Çözüme burada ulaşma gibi bir hedefimiz yoktu. Batı’ya bir daha asla bağımlı olmamayı deneyeceğiz.”

“Diğer ülkelere saldırmayacağız, biz Ukrayna’ya da saldırmıyoruz. Uzun yıllardır Rusya’nın güvenliğine yönelik endişeleri dile getiriyoruz”

TSİ 09.10 Rusya: Hastane uzun süredir askerler tarafından kullanılıyordu

Rusya, Ukrayna’nın Mariupol kentinde bir çocuk hastanesi vurduğu haberini “sahte haber” olarak nitelendirdi. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Birinci Yardımcısı Dimitri Polyanskiy, eski doğum hastanesinin uzun süredir askerler tarafından kullanıldığını söyleyerek, “Sahte haberler işte böyle doğuyor” diye konuştu. Polyanskiy Rusya’nın 7 Mart tarihinde hastanenin askeri bir unsur haline geldiği uyarısı yaptığını ve Ukraynalıların binadan ateş ettiklerini öne sürdü.

TSİ 08.23 ABD’den Ukrayna’ya 13,6 milyarlık yardım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi uzun çekişmelerin ardından 1,5 trilyon dolarlık bütçeyi büyük oy çoğunluğuyla kabul etti. Ailelerin geçim masraflarını azaltmak, yeni istihdam alanları yaratmak, yardıma muhtaç olanları desteklemek gibi farklı amaçların gözetildiği bütçede Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya da yaklaşık 13 milyar 600 milyon dolarlık yardım öngörülüyor. ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği bütçenin Senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

TSİ 08.10 Luhansk’taki ayrılıkçılar: Ukrayna 6 kez vurdu

Luhansk’ın kontrolünü elinde bulunduran Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna güçleri tarafından son 24 saat içinde altı kez vurulduklarını duyurdu. Rus haber ajansı TASS’ın Luhansk Halk Cumhuriyeti temsilcilerine dayandırdığı habere göre Pervomaysk kentinde en az bir sivil yaralandı. Bir doğal gaz ve elektrik hattı zarar görürken iki köye elektrik verilemediği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy

TSİ 07.35 Zelenskiy: Hastanenin vurulması soykırımın kanıtı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Mariupol’de çocuk hastanesi vurmasının, “Ukraynalılara yönelik soykırımın kanıtı olduğunu” söyledi. Zelenskiy, “Rusya Federasyonu nasıl bir ülkedir ki hastanelerden, doğum kliniklerinden korkuyor ve onları tahrip ediyor” dedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Reuters’e, “Rus silahlı kuvvetleri sivil hedeflere ateş etmez” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

- Advertisment -