Ana SayfaHaberlerRusya’da bağımsız medyanın son kalesi Novaya Gazeta, tehditler sonrası Ukrayna haberlerini kaldırdı

Rusya’da bağımsız medyanın son kalesi Novaya Gazeta, tehditler sonrası Ukrayna haberlerini kaldırdı

Son 20 senede 6 muhabiri öldürülen ve geçtiğimiz sene kurucu editörü Muratov’un Nobel Barış ödülü aldığı muhalif Novaya Gazeta, tehditler nedeniyle Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili haberleri web sitesinden kaldıracağını açıkladı. Rusya’da Ukrayna işgalinin ikinci haftasında muhalif medya organları art arda kapanma ve yayınları durdurma kararı almaya başladı.

Gazete, derinleşen ekonomik kriz ve muhaliflere yönelik zulüm de dahil olmak üzere Rusya’nın karşı karşıya olduğu yaptırımlar hakkında haber yapmaya devam edecek

“Savunma Bakanlığı açıklamalarından farklı yazanlar tehdit altında”

Bugün Twitter’dan yayınlanan açıklamada şöyle denildi:

“Rusya’daki askeri sansür yeni bir aşamada: yayınları engelleme ve kapatma tehdidinden (neredeyse tamamen uygulandı), şimdi de Savunma Bakanlığı’nın basın açıklamalarından farklı yazan gazeteciler ve vatandaşlar hakkında cezai kovuşturma tehdidine geçildi.

Ve bu tehditlerin sahihliğinden şüphemiz yok.

Bu nedenle, “bu konuyla ilgili” materyalleri web sitesinden ve sosyal ağlardan kaldırıyoruz”

Gazetenin ayrıntılı açıklmasında, çalışanlarının özgürlüğünü riske atamayacaklarını ve aynı zamanda okuyucularının askeri sansür altında bile çalışmaya devam ettiklerini görme arzusunu görmezden gelemeyecekleri yazıldı.

“Rusya’nın karşı karşıya olduğu sonuçları haberleştirmeye devam ediyoruz: gelişen ekonomik kriz, yaşam standartlarındaki hızlı düşüş, yabancı ilaç ve teknolojilere erişim sorunları ve savaş karşıtı açıklamalar da dahil olmak üzere muhaliflere yönelik baskılar.”

Novaya Gazeta, işgalin başladığı hafta Rusça ve Ukraynaca dilince “Rusya, Ukrayna’yı bombalıyor” manşetiyle çıkmış, dünyaca ünlü editörü Dimitri Muratov, “Ukrayna’yı düşman, Ukrayna dilini de düşmanın dili olarak tanımayı reddediyoruz. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” demişti.

Rusya’nın önde gelen bağımsız yayın organlarından biri olan Novaya Gazeta’nın (Yeni Gazete) kurucu editörü Rus gazeteci Dimitri Muratov, 2021 Nobel Barış Ödülü’nü Filipinler’den Maria Ressa ile paylaşmıştı. 

- Advertisment -