Ana SayfaHaberlerRusya’da ‘Repressiya’ (devlet korkusu) zirvede

Rusya’da ‘Repressiya’ (devlet korkusu) zirvede

Bağımsız kamuoyu yoklama kuruluşu Levada'nın anketi, Rusya’da "repressiya" olarak bilinen kitlesel baskı uygulamalarının geri döneceğinden korkanların oranının yüzde 52'ye yükseldiğini ortaya koydu. 1937-1938 yıllarında Stalin'in emriyle yüz binlerce insanın tutuklanıp idam edilmesiyle sonuçlanan baskı politikaları Rusçada "repressiya" olarak adlandırılıyor.

Rusya’da kitlesel baskı uygulamalarının geri döneceğinden korkanların oranının yüzde 52’ye yükseldiğini ortaya koyan Levada’nın anketinde, yöneticilerin yasa tanımazlığından korkanların oranı ise yüzde 58 olarak bulundu.

Anketi haberleştiren televizyon kanalı Dojd, bu oranın 1994’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğine dikkat çekiyor.

Öte yandan Kremlin yetkilileri protesto gösterilerinde polisin şiddete daha sık başvurduğu yönündeki eleştirilere ise katılmadıklarını belirtiyor.

Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, şiddete başvurulduğu durumların istisnai olduğunu söyledi.

Peskov 21 Nisanda Navalny yanlılarının düzenlediği gösterilerin yasa dışı olduğunu, polisin ise yasalar çerçevesinde hareket ettiğini sözlerine ekliyor.

Muhalif siyasetçi Aleksey Navalny lehine 21 Nisanda düzenlenen protesto gösterilerinde ülke genelinde 2 bine yakın insan gözaltına alınmıştı.

En çok gözaltının gerçekleştiği St. Petersburg’da polisin göstericilere karşı elektroşok cihazına başvurması tepki çekmişti.

Rusya’da 1937-1938 yıllarında Stalin’in emriyle yüzbinlerce insanın tutuklanıp idam edilmesiyle sonuçlanan baskı politikaları Rusçada “repressiya” olarak adlandırılıyor.

Kaynak: turkrus.com

- Advertisment -