Ana SayfaHaberlerRusya’da “savaş” demenin cezası: 7 yıl hapis

Rusya’da “savaş” demenin cezası: 7 yıl hapis

Moskova’da görev yapan yerel meclis üyesi muhalif siyasetçi Aleksei Gorinov, belediye meclisinde düzenlenen bir oturumda Rusya’nın Ukrayna işgalini “askeri operasyon” değil, “savaş” olarak tanımladığı için Nisan ayında tutuklandı, 8 Temmuz’daki duruşmada işgali eleştirdiği ve “savaş” kelimesini kullandığı için 7 yıl hapis cezası aldı.

Gorinov’un avukatları müvekkillerinin suçunu kabul etmediğini söyledi ve cezanın ağır olduğunu ileri sürdü. Moskova Bölge Mahkemesi, Gorinov’un “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin operasyonları hakkında kamuya kasıtlı olarak yanlış bilgi aktarma” suçundan hüküm giymesine karar verdi. Gorinov hükmün açıklandığı oturuma elinde “Hâlâ bu savaşa ihtiyacınız var mı?” yazan bir pankartla katıldı.

Hakkındaki hapis cezasının açıklanmasından sonra Gorinov sevenlerine Telegram aracılığıyla şu mesajı gönderdi:

“Beş aydır Rusya, komşu bir devletin topraklarında düşmanlık yürütüyor ve bunu utangaç bir şekilde ‘özel askeri operasyon’ olarak nitelendiriyor. Bize zafer ve zafer vaat edilmiştir. O halde neden bu kadar çok yurttaşım utanç ve suçluluk duyuyor? Neden birçok insan Rusya’dan ayrıldı ve ayrılmaya devam ediyor? Ve neden ülkemizin birdenbire bu kadar çok düşmanı oldu?
“Belki bizde bir sorun var? Düşünelim! En azından neler olduğu hakkında konuşmamız için bize bir şans verin. Fikir alışverişi. Ne de olsa bu bizim anayasal hakkımız!”

- Advertisment -