Ana SayfaHaberlerDünyaRusya’da ülkeyi terk edenlerin mallarına el koyma tartışması ülkeyi ikiye böldü

Rusya’da ülkeyi terk edenlerin mallarına el koyma tartışması ülkeyi ikiye böldü

Devlet Duması başkanı Vyaçeslav Volodin’in ortaya attığı “ülkeyi terk edenlerin mallarına el koyalım” tartışması kamuoyunu ikiye böldü. Duma milletvekillerinin ağırlıkta olduğu bir grup, sadece Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği “özel askeri operasyon”u eleştirenleri cezalandırmak gerektiği yönünde görüş belirtirken, diğer bir grup el koyma uygulamasının 1917’leri çağrıştırdığını ve o günlere geri dönülmemesi gerektiğini savunuyor.

Tartışmayı haberleştiren Novıye İzvestiya portalı, ilgili haberine Mihail Bulgakov’un eserine atıfla “Yeni Şvonderler” başlığını attı. Bulgakov’un 1925’te yazdığı Köpek Kalbi eserinin kahramanı Profesör Preobrajenski’nin evlerine koymak için çabalayan iktidar temsilcisinin adı Şvonder’di. Kitabın 1980’lerin sonunda Bortko tarafından sinemaya uyarlanmasından sonra Şvonder Rus kültüründe iyi bilinen bir tipleme haline gelmişti.

Volodin’in önerisini yorumlayan Federasyon Konseyi Anayasa Komisyonu Başkanı Andrey Klişas, bu düşüncenin hayata geçirilebilmesi için ceza yasasının değişmesi gerektiğini söyledi.

- Advertisment -