Ana SayfaHaberlerRusya’nın belini bükebilecek yaptırım masada: SWIFT’i kapatmak

Rusya’nın belini bükebilecek yaptırım masada: SWIFT’i kapatmak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılması için çağrı yaparken, İngiliz ekonomist Timothy Ash İngiltere’nin bunun uygulanması için baskı yaptığını yazdı. Financial Times’ın haberine göre ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılmasını desteklemiyor ve gündeme gelmesi durumunda AB’nin de karşı çıkacağını söylüyor. Putin yaptığı açıklamada “Uluslararası ortaklarımız bizi sistemin dışına itmeye çalışmamalı" dedi. SWIFT sisteminden çıkartılması durumunda Rusya’ya para göndermek ve Rusya’dan para almak çok zorlaşacak. Son kararı Biden verecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri müdahaleyi başlatmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB), NATO ve müttefiklerinden yaptırım açıklamaları geldi.

Rusya’ya uygulanması olası en ciddi yaptırım olarak Rusya’nın uluslararası para transferi sistemi SWIFT’ten çıkarılması dillendiriliyor.

Foreign Policy araştırmacısı Stein: Ciddi yaptırım bekliyorum

Foreign Policy Research Institute adlı düşünce kuruluşundan Araştırma Direktörü Aaron Stein BBC’ye yaptığı açıklamada, “Rus bankalarıyla dolar işlemlerinde ciddi ABD yaptırımları bekliyorum” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky: Rusya’nın SWIFT bağlantısının kesilmesini talep ediyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda AB’nin Rusya’ya yönelik ek yaptırımların yolda olduğunu, bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuklarını söyledi. Zelensky, paylaşımının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Rusya’nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve saldırganı durdurmak için diğer etkili adımların atılmasını talep ediyoruz.”

İngiliz ekonomist Ash: İngiltere Rusya’nın SWIFT’ten çıkartılması için bastırıyor

İngiliz ekonomist Timothy Ash Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İngiltere’nin, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda baskıyı arttırdığı kulisini yazdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: “SWIFT’i Rusya’ya yasaklayın”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bir çağrı yaparak Rusya’nın SWIFT’ten çıkartılması gerektiğini söyledi. Kuleba, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuda diplomatik olmayacağım. Rusya’nın SWIFT’ten men edilmesi gerektiğinden şüphe duyan herkes, masum Ukraynalı erkek, kadın ve çocukların kanının onların da ellerinde olacağını anlamalıdır. SWIFT’I RUSYA’YA YASAKLAYIN.”

FT: Scholz karşı çıkıyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise yaptığı açıklamada, ülkesinin ve AB’nin böyle dramatik bir hareketi desteklemeyeceği konusunda uyardı. Bir Alman yetkili de yalnızca “tüm seçeneklerin hâlâ masada” olduğunu söyleyerek yorum yapmaktan kaçındı.

Putin: “Uluslararası ortaklarımız bizi sistemin dışına itmeye çalışmamalı”

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuyla alakalı olarak “Biz dünya ekonomik sisteminin bir parçasıyız, uluslararası ortaklarımız bizi sistemin dışına itmeye çalışmamalı” ifadelerini kullandı.

SWIFT nedir? Rusya SWIFT sisteminden çıkartılırsa ne olur?

SWIFT, yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabilen sistemin adı. Açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olan SWIFT ile tüm dünyada bulunan bankalar arasından elektronik fon transferi sağlanıyor.

Rusya SWIFT sisteminden çıkarılırsa Rusya’nın tüm gelirleri içinde oldukça önemli bir yeri olan doğalgaz ve petrol satışından doğan alacaklarını tahsil etmesinin önüne geçilmiş olacak. Bunun amacı ise Rusya’nın karşılığında ithal edeceği ürünlerin bedelini ödemesini (yani ithalat yapmasını) zorlaştırmak.

Rusya’ya bu yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili son kararı Biden verecek.

- Advertisment -