Ana SayfaHaberlerRusya’nın işgalinin yıldönümünde Zelensky, Ukrayna’nın asker kaybını açıkladı: “31.000 askerimizi kaybettik”

Rusya’nın işgalinin yıldönümünde Zelensky, Ukrayna’nın asker kaybını açıkladı: “31.000 askerimizi kaybettik”

Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümünde Ukrayna’nın asker kaybına ilişkin ilk kez sayı verdi: “31.000 askerimizi kaybettik. 300.000, 150.000 ya da Putin ve çevresindeki yalan ağının söylediği herhangi bir sayı değil ama her bir kayıp bizim için çok büyük.”

Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesinin ikinci yıl dönümünden bir gün sonra Kiev’de konuşan Ukrayna cumhurbaşkanı, son zamanlarda yaşanan aksiliklere rağmen ülkesinin kazanacağına inandığını ifade etti. Batı’dan gelen silahların yetersiz olduğunu, bunun yanında birliklerinin olağanüstü derecede silah ihtiyacı olduğu bir dönemde mezkûr silahların hayati önemi haiz olduğunu söyledi.

Zelensky, çok büyük bir üstünlükleri var, dedi ve cephanelerinin azaldığını; geçen yılın sonlarına doğru Ruslar tarafından ateşlenen her 12 mermi için 1 mermiyle karşılık verebildiklerini öne sürdü.

Toplam asker kaybının 31.000 olduğunu açıklayan Zelensky, savaşta yaşanan kaybın bununla sınırlı olmadığından bahsederek Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilen bölgelerinde on binlerce sivilin öldüğünü ancak gerçek sayının tam olarak bilinmediğini söyledi: “Kaç tanesinin öldüğünü, kaçının işkenceye maruz kaldığını ve katledildiğini, kaçının sınır dışı edildiğini bilmiyorum.” Rus kayıplarıyla alakalı da açıklamalarda bulunan Zelensky, 180.000 Rus askerinin öldürüldüğünü ve yaralılarla birlikte bu sayının 500.000’i bulduğunu söyledi.

ABD’li yetkililer ağustos ayında, öldürülen Ukraynalı askerlerin sayısının 70.000 olduğunu ve 120.000 kadarının da yaralandığını belirtmişti. İngiltere Savunma Bakanlığı, savaşta şu ana kadar tahmini 350.000 Rus askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını açıklamıştı.

“Kongrenin desteğine güveniyoruz”

Washington’daki Cumhuriyetçiler, Kiev’e yapılacak 61 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım paketini dört aydır beklemede tutuyor. Zelensky, ABD Kongresi’nin, Kiev ve diğer şehirleri korumak için ziyadesiyle ihtiyaç duyulan hava savunma füzelerinin değiştirilmesini de içeren yardım paketini yakında onaylayacağına dair umutlu olduğunu söyledi. “Olumlu bir karar çıkacağından eminim. Aksi takdirde nasıl bir dünyada yaşadığımızı merak ediyorum” diyen Zelensky, paranın neredeyse tamamının ABD’deki silah şirketlerine harcandığının altını çizdi ve kongrenin desteğine güvendiğini sözlerine ekledi. 2024 yılını dönüm noktası olarak tanımlayan Zelensky, kasımda yapılacak ABD seçimlerinin kilit rol oynayacağını vurguladı. Donal Trump’ın kazanması halinde, Kiev’e yapılacak yardımları durdurması bekleniyor.

Almanya, kasım ayında, Avrupa Birliği’nin mart ayına kadar bir milyon top mermisi gönderme planının yerine getirilemeyeceği hususunda uyarıda bulunmuştu. Ocak ayında AB, bunların yarısı kadarının marta kadar Ukrayna’ya ulaşacağını ancak vaat edilen yardımın kalan kısmının ise 2024 sonuna kadar yollanamayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Zelensky, Ukrayna’nın geçen yıl yapılması beklenen karşı saldırısının daha erken başlayamamasındaki önemli sebeplerden birinin, silah noksanı olduğunu söyledi. Bahsi geçen saldırı büyük ölçüde başarısız oldu. Geçen hafta, Ukrayna birliklerinin doğuda kilit bir kasaba Avdiivka’dan çekildiği duyurulmuştu; bu, Moskova’nın aylardır kazandığı en büyük zaferdi. Zelensky bununla ilgili olarak karşı saldırı planlarının önceden Rusya’ya sızdırıldığını öne sürdü. Ayrıca bunu kısmi olarak Batı’nın silah tedarikindeki aksaklığa bağladı. Biden yönetimi, Ukrayna’ya yönelik 60 milyar dolarlık yardım paketinin Kongre’den geçmemesi sonucu Avdiivka’nın düşüşüne ortam hazırlandığını söyledi.

Batılı liderler, Rusya’nın işgalinden bu yana iki yıldır topraklarını müdafaa etmeye çabalayan Ukrayna ile dayanışma göstermek amacıyla cumartesi günü Kiev’e gitti. İtalya ve Kanada’nın Ukrayna ile güvenlik anlaşmaları imzaladığı ve ülke NATO’ya katılıncaya dek desteğin süreceği açıklandı. Kanada’nın anlaşması, 3 milyar Kanada dolarından (4 milyar Amerikan doları) fazla mali destek ve savunma yardımı ihtiva ediyor. Askeri faaliyetlerine kaynak sağlamakta zorluk çeken yalnızca Ukrayna değil. Batılı yetkililere göre Rusya da mühimmat ve silah temin etmekte zorlanıyor.

- Advertisment -