Ana SayfaHaberlerRusya’nın kara gün planı: Aralarında TL’nin de olduğu ‘dost’ ülkelerin paralarını rezerv...

Rusya’nın kara gün planı: Aralarında TL’nin de olduğu ‘dost’ ülkelerin paralarını rezerv olarak tutmak

Reuters duyurdu: Ukrayna işgali sonrasında Batı tarafından uygulanan geniş kapsamlı yaptırımlar nedeniyle dolar veya euro alma imkânını kaybeden Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi 'dost' ülkelerin paralarını Ulusal Varlık Fonu'nda (UVF) rezerv para olarak tutmayı planlıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın 2023-25 dönemi para politikası raporunda, Rusya’ya karşı Batı yaptırımları dikkate alınarak, mali disipline geri dönüş ve Ulusal Varlık Fonu’nun yeni yapılanmasına ilişkin çeşitli seçeneklerin tartışıldığı ifade ediliyor.

Yaptırımlar öncesinde uygulanan bütçe kuralına göre, Rusya Ulusal Varlık Fonu için dolar ve euro satın alıyor, ancak diğer para birimlerini rezerv para olarak tutmuyordu.

Rusya Ulusal Varlık Fonu Maliye Bakanlığı tarafından yönetiliyor ancak Merkez Bankası’nın yuanı da içeren uluslararası rezervlerinin bir parçasını oluşturuyor.  Rusya’nın kara gün rezervi Ulusal Varlık Fonu’nda Ukrayna işgalinin başladığı Şubat 2022 itibariyle, 640 milyar dolar bulunuyordu. Bu rezervin yaklaşık yarısı Batı yaptırımları uyarınca donduruldu.

- Advertisment -