Ana SayfaHaberlerDünyaRusya’nın paralı asker ordusu Wagner’in savaş suçu kanıtlarıyla Norveç’e sığınan komutanı Medvedev,...

Rusya’nın paralı asker ordusu Wagner’in savaş suçu kanıtlarıyla Norveç’e sığınan komutanı Medvedev, nasıl kaçtığını anlattı

Dört ay boyunca Ukrayna’nın Donbass bölgesinde bölük komutanlığı yapan ve ayda 10 bin dolar maaş alan Rusya’nın paralı asker ordusu Wagner’in komutanlarından Andrey Medvedev geçen hafta Norveç’e sığındı. Yanında Rusya ve Wagner ordusunun işlediği savaş suçlarına ait delillerle kaçan Medvedev sınırdan geçerken fark edildi ve yakalanmaktan son anda kurtuldu. Medvedev, tanık olduğu savaş suçlarını Norveçli yetkililere ve uluslararası kurumlara anlatmayı planlıyor.

Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinde kullandığı paralı asker ordusu Wagner’in eski komutanlarından Andrey Medvedev Norveç’e nasıl kaçtığını anlattı.

Daha önce orduda görev yapan ve hırsızlık gibi nispeten az hapis cezası gerektiren bir suç işlediği için cezaevine konulan Medvedev, paraya ihtiyacı olduğu için Wagner ordusu ile 4 aylık bir kontrat imzaladı ve Ukrayna’nın işgaline katıldı. Sözleşme kapsamında 6 Temmuz’dan 6 Kasım’a kadar Wagner ordusunda görev yaptı, Ukrayna’nın işgaline katıldı ve ayda 10 bin dolar maaş aldı. Ordu tecrübesi olduğu için Donbass’ta bir bölüğün komutanı olarak atandı. Kendisine her hafta çoğunlukla eski mahkûmlardan oluşan 30-40 yeni paralı asker verildi.

Wagner yönetimi, sözleşmesinin bittiği 6 Kasım’da, Medvedev’e cephede tecrübeli askerlere ihtiyaç olduğu gerekçesiyle sözleşmenin tek taraflı olarak belirsiz bir süreyle uzatıldığını tebliğ etti.

Wagner ve Rus ordusunun insan hakları ihlallerinden rahatsız olan Medvedev ise görevi bırakmak istediğini belirtti, Ukrayna’dan kaçtı, Rusya’ya dönüp asker künyesini Wagner’e teslim etti.

Davranışı tepki çeken Medvedev bu tarihten sonra Wagner ve Rus devleti tarafından aranmaya başladı. Rusya’da saklandıktan sonra, iki kez Finlandiya sınırından geçmeye çalıştı, fakat başarısız oldu.

Medvedev geçen hafta Cuma günü Norveç’e kaçak bir şekilde geçmeyi başardı. Gece 2’de sınırdaki dikenli tellerin üzerinden atlarken Rus askerleri tarafından fark edildi. Arkasından ateş açılan ve saldırı köpekleri salınan Medvedev sınırdan geçti, arkasına bakmadan koştu ve ilk gördüğü eve sığındı. Kısa bir süre sonra Norveç Sınır Polisi’ne sığınan Medvedev, Norveçli yetkililere yanında Wagner ve Rus ordusunun Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına dair deliller getirdiğini, tanıklıklarını paylaşacağını söyledi.

- Advertisment -