Ana SayfaHaberlerBülent Kaya: "Başörtüsü sorununu çözmeye çalışan bir iktidarın yapacağı şey bunu siyasi...

Bülent Kaya: “Başörtüsü sorununu çözmeye çalışan bir iktidarın yapacağı şey bunu siyasi bir malzeme haline getirmek değil, bu sorunu kalıcı olarak çözmektir”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Serbestiyet Ankara Temsilcisi Hilal Köylü'nün hazırlayıp sunduğu Şimdiden Seçim 2023'e konuk oldu: "Eğer Türkiye'de başörtüsü meselesi demokrasi standardı yükseldiği için çözülmüş olsaydı bugün Kürt meselemiz, Alevi meselemiz, hayat tarzlarının güvenliği meselelerimizin hiçbirini yaşamıyor olacaktık. Ama maalesef böyle olmadı."

Kaya’nın açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

(AK Parti’nin HDP’ye ziyareti) “Siz Cumhur İttifakı olarak kendinize helal gördüğünüz her şeyi rakibinize haram olarak görecek duruma geldiyseniz bu sizin masadan duyduğunuz endişeyi gösterir. İktidarın masanın toplumsal olarak genişlemesinden endişe ettiğini düşünüyorum.”

(Başörtüsü tartışmaları) “Son 20 yıldır başörtüsü meselesinin çözülmesini keşke iktidarın müsamahakar adımları sayesinde değil, Türkiye’de demokrasinin standartları yükseldiği için olduğunu görseydik. Eğer Türkiye’de başörtüsü meselesi demokrasi standardı yükseldiği için çözülmüş olsaydı bugün Kürt meselemiz, Alevi meselemiz, hayat tarzlarının güvenliği meselelerimizin hiçbirini yaşamıyor olacaktık. Ama maalesef böyle olmadı.”

“Ama şunun da altını çizmek lazım ki başörtüsü meselesinin sorun olmaktan çıkmasında iktidar kadar muhalefetin de, özellikle CHP’nin de -eski tutumunu değiştirerek- büyük payı oldu. Temel hak ve hürriyetler bir mücadele metodu olarak meydan okunarak savunulabilir ama bu hak ve hürriyetlerin toplumda yerleşebilmesi için mutlaka ve mutlaka toplumsal uzlaşı gerekiyor. Şu anda bu konuda hem iktidar hem muhalefette bir uzlaşı söz konusu. Sorunu çözmeye çalışan bir iktidarın yapacağı şey bunu siyasi bir malzeme haline getirmek değil, bu sorunu kalıcı olarak çözmektir. Yoksa olayı bir futbol maçına çevirip gol atma tartışmasına girerseniz bu hak ve hürriyetlerin doğasına aykırı olur.”

- Advertisment -