Ana SayfaHaberlerSabah Fahri’ye veda: Arap müziğinin yaşayan efsanesi Şam’da hayata gözlerini yumdu

Sabah Fahri’ye veda: Arap müziğinin yaşayan efsanesi Şam’da hayata gözlerini yumdu

Kudud-u Halebiyye müziğini popüler kültüre kazandıran, Suriye’nin en büyük seslerinden Sabah Fahri, bugün Şam’da tedavi gördüğü bir hastanede kalbi durdu ve hayatını kaybetti. “Ada Sahillerinde Bekliyorum” şarkısının Arapça orijinaline ustaca yorumuyla da bilinen Sabah Fahri, “en uzun şarkı performansı” rekorunun sahibiydi.

Oğlu AFP’ye verdiği demeçte, Arap dünyasının en ünlülerinden biri olarak kabul edilen Suriyeli şarkıcı Sabah Fakhri’nin Salı günü Şam’da 88 yaşında hayatını kaybettiğini söyledi.

Anas Fakhri, babasının vefatının “Suriye sanatı için büyük bir kayıp” olduğunu söyleyerek, “Şam’da eceliyle öldü. Kalbi durdu” dedi.

Halep’te doğan ve Suriye’nin en büyük seslerinden biri olarak kabul edilen Fahri, Arap şiirini müzikle birleştiren geleneksel Suriye şarkılarını ustaca yorumlamasıyla tanınıyordu.

Sabah Fahri’nin Ortadoğu müziğine en büyük katkılarından biri, Kudud Halebiyye’yi, kökleri Endülüs şiirine dayanan şarkı sözlerinin eski dini melodilerle birleştiren geleneksel Halep müziğini popüler hale getirmesiydi.

Oğlu, “Yaşayan bir efsaneydi ve efsaneler ölmez. Suriye ve Halep efsanesi olmaya devam edecek” dedi.

Arap müziğinin altın çağının simgesi olan Fahri, klasik veya çağdaş Arapça şiirlerin dizelerini bıkmadan usanmadan tekrarlayarak kendini dinletmeyi başarmış, 1968’de Venezüella’nın başkenti Karakas’ta 10 saat boyunca şarkı söyleyerek Guinness rekorlar kitabına girmişti.

- Advertisment -