Ana SayfaHaberlerDünyaSaharov Ödülü'nü Navalny adına kızı aldı: "Hapisteyse sebebi sizsiniz"

Saharov Ödülü’nü Navalny adına kızı aldı: “Hapisteyse sebebi sizsiniz”

Avrupa Parlamentosu, Andrey Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü bu yıl Rus muhalif Aleksey Navalny’e verdi. Hapisteki siyasetçi adına ödülü kızı Darya Navalnaya aldı. Darya Navalnaya daha önce yine babası adına Cenevre Forumu İnsan Hakları Ödülü’nü almıştı.

Strasburg’da düzenlenen törende bir konuşma yapan Navalnaya, “Vladimir Putin ve Aleksandr Lukaşenko’yla arasını bozmak istemeyen Avrupalı pragmatik siyasetçileri” eleştirdi.

Navalnaya konuşmasında “Aleksey Navalny nerede? Belaruslu muhalifler nerede? Hepsi hapiste. Peki insan hakları için mücadele eden bu kişileri esaretten kurtarmak neden bu kadar zor?” diye sordu ve kendi sorusuna “Avrupalı siyasetçiler pragmatik davrandığı için” yanıtını verdi.

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl 10 Aralık tarihine yakın bir zamanda verilen bir insan hakları ödülü. Sovyet bilim insanı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov’un adını taşıyan ödül 1988’de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

Ödüle geçtiğimiz yıl, Lukaşenko’yu istifaya zorlamak için sokak eylemleri organize eden “Belarus demokrasi hareketi” layık görülmüştü.

- Advertisment -