Ana SayfaHaberlerDünyaSanna Marin’in son dansı mı? Finlandiya sandık başında, radikal sağ birinci çıkabilir

Sanna Marin’in son dansı mı? Finlandiya sandık başında, radikal sağ birinci çıkabilir

Finlandiya bugün sandık başında. Bir ev partisinde görevi başında olması gerekirken dans ettiği için dünyanın gündemine düşen ve uyuşturucu testi yaptırıp özür dileyen Fin Başbakan Sanna Marin’in liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi ve koalisyon ortakları mecliste bir kez daha hükümet kurabilecek bir çoğunluk elde etmeyi amaçlıyor. Fakat anketlere göre seçim neticesinde, yükselen radikal sağın desteğiyle yeni bir sağ hükümetin kurulması yüksek bir olasılık.

Finlandiya bugün 200 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek için sandık başında. Belirlenen parlamento içerisinden yeni bir hükümet çıkaracak. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti’nin hayat pahalılığı nedeniyle oylarını düşürmesi, radikal sağ parti Fin Partisi’nin ise yeni ve genç liderinin kampanyası nedeniyle oylarını yükseltmesi, birinci çıkması bekleniyor. Sosyal Demokrat lider Marin, eğer Yeşiller ve diğer merkez sol ortaklarıyla meclis çoğunluğunu elde ederse yeniden başbakan olarak hükümeti kurmayı planlarken, ana muhalefet partilerinden muhafazakar sağ Ulusal Koalisyon Parti radikal sağcı Fin Partisiyle birlikte alternatif bir sağ hükümet kurmaya çalışabilir. Finlandiya’da Nisan 2019’da yapılan genel seçimlerde dokuz parti parlamentoda temsil hakkı kazanmıştı. Bu seçimlerin ardından ülke Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Antti Rinne’nin başbakanlığında yalnızca 6 ay yönetilmişti.

Rinne, ülkedeki grevler nedeniyle koalisyon hükümetinde güveni kaybederek Aralık 2019’da istifa etmiş, yerine partinin mevcut lideri Sanna Marin gelmişti.

Marin başkanlığındaki kabine, Sosyal Demokrat Parti, Merkez Parti, Yeşil Birliği, Sol İttifak ve İsveç Halk Partisi’nin parçası olduğu koalisyondan oluşuyor. Sanna Marin’in kabinesinde 19 bakan bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti’den 7, Merkez Parti’den 5, Yeşil Birliği’nden 3, Sol İttifak ve İsveç Halk Partisi’nden 2’şer bakan kabinede yer alıyor.

- Advertisment -