Ana SayfaHaberlerSaraçhane tartışması: “Vazgeçilecek yürüyüş için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız...

Saraçhane tartışması: “Vazgeçilecek yürüyüş için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş”

DİSK, KESK ve CHP’nin Saraçhane’den Taksim’e yürümek için çağrı yapması ve polis ablukası sonra yürümekten vazgeçmesi muhalif çevrelerde tartışılıyor. Canan Kaftancıoğlu: “Sendikalar ve partiler tarafından ‘vazgeçilecek yürüyüş’ için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş daha şık ve bana göre daha doğru olurmuş.” DEM Parti eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “İşçi sınıfı buradan ayrılmadan biz de buradan ayrılmayacağız." TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: “1 Mayıslar onu hak edenlerindir. Onu bir oyuna çevirenlerin değil."

DİSK ve KESK, bu yıl 1 Mayıs için Saraçhane’den 2012’den beri 1 Mayıslara kapatılan Taksim’e yürüme çağrısı yaptı.

TİP, TKP, Sol Parti gibi partilerin ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı da Saraçhane’den Taksim’e yapılacak yürüyüşe katılacaklarını açıkladı.

CHP lideri Özgür Özel’in de bu yürüyüşte yer alacağını duyuruldu.

Saraçhane Meydanı’na gelebilenler Taksim’e gidilebilecek yolların tamamının polis ekipleri tarafından kapatıldığını gördü.

CHP lideri Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çevik ile birlikte sabah saat 10’da Saraçhane Meydanı’na geldi.

Burada birer konuşma yapan Özel ve İmamoğlu, işçilerin bayramını kutladıktan sonra araçlarına binerek alandan ayrıldı.

Özel ve İmamoğlu’nun Saraçhane’den ayrılmasından bir süre sonra Taksim’e yürüyüş çağrısı yapan KESK ve DİSK de bu kararından vazgeçti.

Saraçhane’de toplanan kalabalık, organizasyon komitesinin bu kararını yuhaladı.

Polis ekipleri ile TKP, TİP ve diğer sol gruplarında arasında yaşanan çatışmalardan kısa bir süre sonra ise meydan tamamen boşaltıldı.

CHP’nin ve organizatör sendikaların Taksim’e yürüyüşten vazgeçmesi ise meydandaki diğer partiler ve sol grupları kızdırdı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: “İşçi sınıfı buradan ayrılmadan biz de buradan ayrılmayacağız”

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: “1 Mayıslar Türkiye işçi sınıfının ve onu hak edenlerindir. Onu bir oyuna çevirenlerin değil”

Eski CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: “‘Vazgeçilecek yürüyüş’ için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş daha doğru olurmuş”

“1 Mayıs izlenimim ve konuşulanlar;

Sabah erkenden Taksim ve civarında polis kaynıyordu haliyle

Güvenlik güçlerinin kendi aralarındaki diyologları:

“-Abi bizimkiler! çok korkuyorlar Taksim’e çıkılmasından

-Sendikalar kararlı durur CHP(Özgür Özel denildi) yürürse durduramayız

-Onlar vazgeçmezse durdurmamız zor

-Çıksalar ne olacak ki? ”

Böylesi bir dönemde, Emniyet güçleri bile durduramayacaklarını düşünürken gerginlik yaşanmaması adına sendikalar ve partiler tarafından ‘vazgeçilecek yürüyüş’ için çağrı yapmak yerine Saraçhane’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız denilseymiş daha şık ve bana göre daha doğru olurmuş.

Kısmetse seneye diyelim.”

İHD Başkan Yardımcısı Eren Keskin: “Sen DEVRİMCİ olamazsın CHP”

İHD Başkan Yardımcısı Eren Keskin, “Biz bugün İHD gözlemci belgemiz ile Taksime çıktık. Sanki DARBE olmuş gibiydi. Ancak Saraçhane için söylemek istediğim bir şey var. Sen DEVRİMCİ olamazsın CHP. Kararlı bir duruş gösterebilseydiniz bu saldırı olamazdı #BijiYekGulan” mesajını paylaştı.

DİSK üyesi işçi: “Bu karara gerçekten üzüldük”

“Biz gerçekten inandık yürüyeceğimize; programımız iptal edildi denildi. Gerçekten üzüldük. Bizi bir daha böyle toplayabilirler mi? Toplayamazlar. İnsanları küstürüp üzüyorsunuz.”

Gazeteci Sevilay Yılman: “Ekrem İmamoğlu başından beri zaten karşıydı bu yürüyüşe”

“Dün akşam şu kulise yalan diyen ve tonlarca hakaret edenler nerede? Saraçhane’de toplanıldı ama Taksim’e yürümekten vazgeçildi. Çünkü Ekrem İmamoğlu başından beri zaten karşıydı bu yürüyüşe. Ve en nihayetinde de baskın bir karakter olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ve tüm CHPlileri de yürüyüşten vazgeçirdi. Basına yapılan açıklama sırasında durumdan ne kadar gayri memnun olduğu da İmamoğlu’nun yüzündeki ifadeden net okunuyordu. Açıklamasında Özgür Özel gibi; “Taksim’e yürüyeceğiz şimdi” demedi. Çünkü zaten yürümeyecekti ve yürütmeyecekti… Ve dediğini de yaptı… 1 adım dahi attırtmadan kalabalığı dağıttırdı ve herkesi evine yollattı…”

Gazeteci İsmail Saymaz: “1 Mayıs solcu bayramı değildir. 1 Mayıs işçi ve emekçilerin dayanışma günüdür.”

“1 Mayıs solcu bayramı değildir. 1 Mayıs işçi ve emekçilerin dayanışma günüdür. Solcular toplansınlar birbirinin sırtını sıvazlasınlar gitsinler polise çubukla vursunlar günü değildir.”

Gazeteci Şaban Sevinç:

“Böyle 1 Mayıs mı olur?

Siyasal ve sosyolojik olarak halkta hiçbir karşılığı olmayan 3-5 örgütlü azınlık her 1 Mayıs’ta aynı gerilimi yaşatıyor.

Bu yapılarla aynı alanda olunmaz.

CHP, yeni sosyolojiyi doğru okumalı ve bu yapılardan hızla uzaklaşmalı.”

Sosyal medyadaki diğer tepkiler şöyle:

- Advertisment -