Ana SayfaHaberlerŞaşırtmayan gelişme: Rusya’da Navalny hakkında ‘yolsuzluk’ soruşturması açıldı

Şaşırtmayan gelişme: Rusya’da Navalny hakkında ‘yolsuzluk’ soruşturması açıldı

Rusya’da beklenen oldu ve Rus istihbaratının zehirlemeye çalışıp başaramadığı muhalif işadamı Navalny hakkında soruşturma açıldı. Navalny: "Beni öldüremeyince hapse atmanın yollarını arıyorlar. Putin'in emriyle açılmış uydurma bir soruşturma gibi duruyor."

Rusya, muhalif lider Aleksey Navalny hakkında, yönetimindeki kurumlara yapılan bağışları zimmetine geçirdiği iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldığını duyurdu.

Euronews’un haberine göre Rus makamlar, Navalny ile birlikte adı açıklanmayan bazı şahısları 4,81 milyon dolar tutarındaki bağışları özel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmakla suçluyor.

Twitter üzerinden soruşturmayla ilgili açıklama yapan Navalny, “Beni öldüremeyince hapse atmanın yollarını arıyorlar. Putin’in emriyle açılmış uydurma bir soruşturma gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Navalny’nin zehirlenmesiyle artan gerginlik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en güçlü rakibi olarak görülen Navalny, Kremlin ile AB arasında gerilime de neden olan bir isim.

20 Ağustos’ta bir seyahat sırasında fenalaşan Navalny, iki gün hastanede kaldığı Omsk’tan özel bir uçakla Almanya’ya götürülerek burada tedavi altına alınmıştı. O günden bu yana Almanya’da iyileşme sürecinde bulunan muhalif avukatın, Noviçok grubuna ait bir kimyasalla zehirlendiği tespit edilmiş, başta Berlin olmak üzere Batılı hükümetler olaydan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

İddiaları yalanlayan Kremlin, Navalny’nin her Rus vatandaşı gibi evine dönmekte serbest olduğunu duyurmuştu.

Pazartesi günü ise Rus Federal Hapishane Servisi (FSIN) yayımladığı son dakika mesajında “Hemen Almanya’dan geri dönün ve Salı sabahı erken saatlerde rapor verin, ya da bu süreden sonra dönün ve hapse girin” denildi.

FSIN, Navalny’yi 2014’ten kalma bir mahkûmiyet nedeniyle ertelenmiş hapis cezasının şartlarını ihlal etmek ve ceza teftiş makamının denetiminden kaçmakla suçluyor.

- Advertisment -