Ana SayfaANALİZLERSEÇİM 2023 | Yeni seçim sistemi Yeşil Sol’a yarıyor: Aydın, Erzurum, Bursa...

SEÇİM 2023 | Yeni seçim sistemi Yeşil Sol’a yarıyor: Aydın, Erzurum, Bursa ve Manisa’da milletvekili çıkarabilirler

Yeni seçim sistemine göre, seçime giren partiler 2018 genel seçimlerinde aldıkları oy miktarlarını korusa dahi önceki seçimde HDP’ye oy veren seçmenin oyunu firesiz alması durumunda Yeşiller Sol Parti, Aydın, Erzurum, Manisa ve Bursa’da birer milletvekili çıkarma ihtimali çok yüksek. Bu seçim bölgelerinde Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde bulunan Türkiye İşçi Partisi milletvekili adayı göstermedi.

Yeşiller Sol Parti, 2018 seçimlerinde HDP seçmeninin firesiz oyunu alması durumunda 14 Mayıs seçimlerinde Aydın, Bursa, Manisa ve Erzurum’da birer milletvekili çıkarabilir.

Milletvekili hesabına göre 14 Mayıs seçimlerinde 2018 seçimlerinin aksine ittifak içindeki partilerin toplam oyunun bir önemi olmadığı ve milletvekilleri ittifak içi partilerin aldıkları oy oranına göre D’hondt sistemi ile hesaplandığı için Yeşiller Sol 14 Mayıs seçimlerinde önceden milletvekili çıkaramadığı illerde bu sefer iddialı.

TİP, Aydın, Manisa, Erzurum ve Bursa 2. bölgede Yeşiller Sol’un vekil çıkarması için aday göstermedi ve Emek ve Özgürlük İttifakı bu illerde tek listeyle seçime girmiş oldu.

Aydın: Hem Yeşiller Sol hem CHP, AK Parti’nin kaybedeceği 1 vekilin peşinde

2018 seçimlerinde HDP, Aydın’da 68 bin oy almasına rağmen milletvekili çıkaramamıştı. 14 Mayıs seçimlerinde partilerin oy sayılarını koruması durumunda, Yeşiller Sol Parti 1 milletvekili çıkarıyor ve AK Parti’nin milletvekili sayısı 4’den 3’e düşüyor. Fakat CHP eğer Aydın’da önceki seçime göre 25 bin oy daha fazla alırsa CHP, AK Parti’nin kaybettiği 1 milletvekilini alıyor ve böylece CHP’nin milletvekili sayısı 3’ten 4’e çıkıyor.

Yeşiller Sol’un Aydın 1. sıra adayı HDP sözcüsü Ebru Günday.

Manisa: Yeşiller Sol, AK Parti’nin bir vekilini alabilir

Manisa’da 2018’de HDP 67 bin oy almıştı. 2023 seçimlerinde Yeşiller Sol Parti, HDP’nin oyu üstüne 10 bin oy eklerse veya AK Parti Manisa’da 50 bin oy kaybederse Yeşiller Sol Parti 1 milletvekili çıkarıyor. Bu durumda AK Parti’nin milletvekili sayısı 5’ten 4’e düşüyor.

Erzurum: Yeşiller Sol’un adayı Meral Danış Bektaş, İYİ Parti’nin kaybedeceği vekilliği alıyor

Erzurum’da 2018 seçimlerinde HDP 52 bin oy almıştı. 2023 seçimlerinde ise Yeşiller Sol Parti HDP’nin aldığı oyu alırsa İYİ Parti 1 milletvekilini kaybediyor. İYİ Parti’nin kaybettiği vekilliği Yeşiller Sol Parti kazanıyor. 2018 seçimlerinde Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, Saadet ve İyi Parti’nin toplum oyu sayesinde Millet İttifakı 1 milletvekili kazanmış, bu milletvekilliğini de ittifak içinde en yüksek oyu alan İYİ Parti almıştı.

Yeşiller Sol’un 1. sıra adayı geçtiğimiz hafta trafik kazası geçiren HDP Grupbaşkanvekili ve Siirt milletvekili Meral Danış Bektaş.

Bursa: CHP ve Yeşiller Sol, AK Parti’nin kaybetmesi olası vekilliğinin peşinde

Bursa 2. bölgede, HDP 2018 seçimlerinde 63 bin oy almıştı. 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’nin 90 bin oy kaybetmesi veya Yeşiller Sol’un HDP’nin oyunun üzerine 16 bin oy eklemesi durumunda, AK Parti’nin vekil sayısı 6’dan 5’e düşüyor. Fakat CHP önceki seçime nazaran 34 bin fazla oy alırsa AK Parti’nin kaybetmesi olası olan vekilini CHP alıyor.

- Advertisment -