Ana SayfaHaberlerSeçime iki ay kala konuşacağını söyleyen Sedat Peker’in avukatı: “Verdiği sözün yükümlülüklerini...

Seçime iki ay kala konuşacağını söyleyen Sedat Peker’in avukatı: “Verdiği sözün yükümlülüklerini yerini getirmeye hazır”

Avukatı Ersan Barkın, Peker’in “seçime iki ay kala açıklamalar yapacağım” sözünü tutup tutamayacağıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi: “Peker’in 2021 Mayıs’ta videoları çekmeye başladığı dönem; mevcut düzene karşı tavrı neyse bunu birkaç kat arttırdığını değerlendiriyorum. Videoların muhataplarıyla anlaşma ihtimali yok.” Muhalefete, BAE’ye dijital tecridin kalkması için girişimde bulunma çağrısını yineleyen Barkın: Muhalefet ifade ettiği gibi, iktidara gelmeye bu kadar yakınsa; BAE, iki ay sonra Türkiye Cumhuriyeti adına muhatap alacağı kişilerin talebine nasıl kulak kapatır.”

Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın, Halk TV’de “Kayda Geçsin” programına konuk oldu.

Barkın, Birleşik Arap Emirlikleri’nde dijital tecrit altında olan Peker’in seçimlere iki ay kala kamuoyuyla paylaşacağını duyurduğu açıklamaları yapıp yapamayacağıyla ilgili tartışmalarla ilgili konuştu.

“Peker’in videoların muhataplarıyla anlaşma ihtimali yok”

Barkın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Hatırlarsınız, Sedat Peker, ‘seçim sürecinde Türkiye’nin sokağa davet edileceği, sokak çatışmalarının içine sürükleneceğini ilişkin değerlendirmeleri vardı. O değerlendirmeler Sinan Ateş cinayetiydi. Başka kargaşalar da oldu.

“Sedat Peker’in videoların muhatabı olduğu siyasal grup ve çevrelerle, bürokratik grup ve çevrelerle hiçbir biçimde bir pazarlığa oturması, anlaşması olası değil.

“Peker’in 2021 Mayıs’ta videoları çekmeye başladığı dönem; mevcut düzene karşı -bunu sadece AKP’yle tanımlamıyorum- tavrı neyse bunu birkaç kat arttırdığını değerlendiriyorum. Böyle bir anlaşma ihtimali yok.

“Peker, verdiği sözün yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır”

“Bugün, yarın, seçim öncesi olur sonrası olur, tecrit ne zaman kalkarsa Sedat Peker, Türkiye’nin yeni bir ahlak düzenine geçişi için üzerine düşen bütün görevi, verdiği sözün, akdin tarafı olarak altına girdiği yükümlülüklerin tamamını yerine getirmeye hazır.

“Fakat seçime iki ay kala sözü Ağustos 2022’de tweetlerinde var. Ağustos 2022 kritik. Ağustos 2022, Sedat Peker’in son tweetlerinden iki ay önce.

“Son tweetleri değerli. Son tweetleri Taşkesenlioğlu ve Saray’a uzanan tweetler. O tweetleri değerli kılan bir başka şey de; Mayıs 2021’den itibaren, Sedat Peker’in ortaya koyduklarına kurumsal olarak destek vermek çekincesi içinde olan muhalefet buna kurumsal olarak verme kararı alması.

“2022’nin Ekim’i kurumsal desteğin çıkması açısından değerli. Zaten tecridin ortaya çıktığı dönemde bu. Bu tweetler, seçimde iktidar olmaya aday grupların desteğini aldığı noktada, Sedat Peker’in bir tecritle karşı karşıya kaldığını gördük.

“Muhalefet BAE’yle tecridin kalkması için ilişkiye girerse süreç değiştirilebilir”

“Bundan 4-5 ay önce bu tecrit kalkmazsa eğer Sedat Peker’in seçime iki ay kala yapacağı açıklamalara dair sözünü yerine getirmesinin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle olanaklı olmadığını söyledim.

“’Bu tecrit ne olursa olsun zaten kalkmaz’ diyerek, muhalefetin BAE nezdinde ilişkilere girmesinin zaten sonuç vermeyeceğini düşünerek ortaya koyduğum bir tavır değil. Bu süreç gerçekten 4-5 ay önce ortaya koyduğumuz tavır gerçekleşebilseydi ya da bugünden itibaren seçime kadar gerçekleşebilirse değiştirilebilecek bir süreç.

“’BAE, Türkiye’deki muhalefetin tavrıyla mı görüşünü değiştirecek biçimde bir değerlendirme de yapıyorlar. Gerçekten Türkiye’deki muhalefet ifade ettiği gibi, iktidara gelmeye bu kadar yakınsa; BAE, iki ay sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına muhatap alacağı kişilerin, kendi ülkesinin seçimini doğrudan etkileyebilecek bir kimsenin ifade hürriyetinin önündeki sınırları kaldırılması talebine nasıl kulak kapatır.”

- Advertisment -