Ana SayfaHaberlerSeçimleri kaybeden Yunan solcu muhalif lider Yanis Vaorufakis: “Erdoğanizm, Yunanistan’da da kazandı”

Seçimleri kaybeden Yunan solcu muhalif lider Yanis Vaorufakis: “Erdoğanizm, Yunanistan’da da kazandı”

Yunanistan’da baraj altı kalarak meclise giremeyen sol-liberal MeRA25’in lideri ve eski Maliye Bakanı Yanis Vaorufakis, Başbakan Miçotakis liderliğindeki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’nin anketleri yanıltarak %40 ile birinci olmasını yazdığı blog yazısında yorumladı: “Erdoğanizm, Yunanistan’da da kazandı. Yaşanan ekonomik krize, felaketlere, orman yangınlarına rağmen Miçotakis Erdoğan gibi, aşırı milliyetçilik, sosyal muhafazakarlık, büyük şirketleri savunan bir ekonomik ajanda, bir patronaj ağı ve büyük dozlarda otoriterlik kombinasyonunu çok zeki bir şekilde kullandı. Böylece Mitsotakis söylemsel hegemonyayı yeniden üretmeyi başardı. Seçmen muhalefetin kötü haberlerini duymak istemiyor, olumlu bir dil kullanmak gerekiyor. Kötü haberlerden hoşlanmayan radikal seçmenleri yatıştırıcı yalanlarla kandırmadan bize tekrar oy vermeye nasıl ikna edebiliriz?”

Pazar (21 Mayıs) günü düzenlenen Yunanistan genel seçimlerde Başbakan Miçotakis liderliğindeki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi %40 oy alarak birinci olmuştu. Sosyalist muhalefet partisi Syriza ise %20 oy almış, eski Syriza Partili ve eski maliye bakanı Yanis Vaorufakis’in kurduğu liberal-sol MeRA25 partisi ise %2.6 oy alarak %3 barajının altında kalmıştı. Vaorufakis’in partisi 2019 seçimlerinde %3.44 oy alarak 9 milletvekili kazanmasına rağmen 2023 seçimlerinde meclise giremedi.

Yanis Vaorufakis, 2023 seçimlerindeki yenilgisini yazdığı bir blog yazısında anlattı: “Yunanistan’da da Erdoğanizm kazandı.”

Vaorufakis’e göre yenilginin ilk sebebi Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in de Erdoğanizmi kullanması ve bunun Yunanistan’da yayılması: “Dün Yunanistan’da olanlar ile geçen hafta Türkiye’de olanlar arasında sinsi bir benzerlik var. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hızla yoksulluğa sürüklenen bir halka, uygun olmadığı açıkça belli olan ekonomi politikalarına ve binlerce cana mal olan ölümcül depremin ardından yaşanan lojistik yıkıma liderlik ediyordu. Bununla birlikte, aşırı milliyetçilik, sosyal muhafazakarlık, büyük şirketleri önceleyen bir ekonomik gündem, bir maddi çıkar ağı ve yüksek dozda otoriterliğin akıllıca bir kombinasyonunu kullanan Erdoğan, seçimsel ve söylemsel hegemonyasını yeniden üretmeyi başardı. Aynı şey Miçotakis için de söylenebilir: Ortalama gelirlerin istikrarlı bir şekilde azalmasına liderlik etti, korkunç bir pandemiye tanık olduk, onun liderliğinde ormanlarımızın çoğu yandı, siyasi muhaliflerini ve hatta kendi bakanlarını gizlice dinlerken suçüstü yakalandı. , önlenebilir bir demiryolu kazasında 57 genç öldüğünde hatalı davrandı vs. Ve yine de, Erdoğan gibi, zekice aşırı milliyetçilik, sosyal muhafazakarlık, büyük şirketleri savunan bir ekonomik ajanda, bir patronaj ağı ve büyük dozlarda otoriterlik kombinasyonunu kullandı. Mitsotakis seçimsel ve söylemsel hegemonyasını yeniden üretmeyi başardı.”

Vaorufakis’e göre ikinci yenilgi sebebi ise muhalefetin ekonomin nasıl gelişeceğini anlatmak ve yeni, iyimser bir hikaye ortaya koymak yerine Miçotakis’in kötü ekonomik politikalarını vurgulaması: “Seçmenin kötü haber duymak istemediği, silah çağrılarına aldırış etmediği ortaya çıktı. Yunanistan’ın sözde ‘Başarı Hikayesi’ hakkındaki saçmalıklara inanacak kadar saf olduklarından değil. Hiçbirini satın almıyorlar. Yine de kötü haberlerden bıktılar; mücadelelerden, savaşlardan ve savaş naralarından bıktılar.”

Vaorufakis yazısını şu soruyla bitirdi: “: Kötü haberlerden hoşlanmayan radikal seçmenleri yatıştırıcı yalanlarla kandırmadan bize tekrar oy vermeye nasıl ikna edebiliriz?”

- Advertisment -