DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in 4 Mayıs’ta cenazesinden önce AKM’de bir anma töreni düzenlenmiş, törene katıldıktan sonra AKM’den ayrılan Özel’e kalabalıktan sıyrılan biri tokat atmıştı.
Gözaltına alınan 66 yaşındaki saldırgan Selçuk Tengioğlu’nun 2004’te Hatay’ın İskenderun ilçesinde iki çocuğunu öldürdüğü, ikisini de yaraladığı, buna karşın 2020’de şartlı tahliye edildiği ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı, Tengioğlu’nun hırsızlık ve tehdit suçlarından da kaydı bulunduğunu açıklamıştı.
6 Mayıs’ta tutuklanan Tengioğlu’na ‘kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama’ suçlamasıyla iki yıl üç aydan dört yıl altı aya kadar hapis talebiyle dava açmıştı.
Davanın ilk duruşması İstanbul 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Tengioğlu, avukatı ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in avukatı katıldı.
Okuma yazması olmadığını söyleyen Tengioğlu, şu savunmayı yaptı:
“Olay günü Taksim Meydanı’na doğru yürüdüğüm, AKM’nin önünde Özel’i görünce ‘Çocukların peşini bırakın, kan akıtmayın’ dedim. Bunun üzerine arbede yaşandı, bu sırada tokat atttım.
Özgür Özel’i gördüğümde kendisinin Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanına, savcılarına, polislerine, askerlerine tehditvari konuşmaları olduğundan dolayı kendisine karşı kızgınlığım olduğu için bir an duygusal davrandım. Kızgınlığım halen devam etmektedir.
‘En üst sınırdan cezalandırılmalı’
Özel’in avukatı Sedat Aslantaş’sa şikayetlerinin devam ettiğini, katılma talebini dosyaya sunduklarını söyledi. Tengioğlu’nun olayı tasarladığını belirten Aslantaş, sanığın emniyet, savcılık ve sulh ceza hakimliğindeki ifadelerini suçunu kabul ettiğini dile getirdi.
Aslantaş, sanığın adli sicili ve Özel’in toplumsal konumu nedeniyle Tengioğlu’nun en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.
‘Pişmanım’ dedi, beraatini istedi
Bunun üzerine yeniden söz alan Tengioğlu şunu söyledi:
“Eylemim doğru değildi, pişmanım. Ben gariban, kimsesiz bir adamım. Planlamışım falan bunlar yalandır. Bu şahsın eline bir sürü insanın kanı bulaşmıştır. Kendisine bu nedenle kızgınım, eylemi bu nedenle gerçekleştirdim, suçsuzum, beraatimi ve tahliyemi istiyorum.”
Mahkeme ardından ara kararını açıkladı ve Özel’in davaya katılma talebini kabul etti.
Tengioğlu’nun tutukluluğunun devamına hükmeden mahkeme, duruşmayı ise 7 Ağustos’a erteledi.