Ana SayfaHaberlerDünyaSenato Dış İlişkiler Başkanı Menendez: “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye...

Senato Dış İlişkiler Başkanı Menendez: “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için hiçbir F-16 gelişmesini onaylamayacağım”

Türkiye’ye F-16 satışına ve modernizasyonuna çeşitli ek koşullar getiren önerge değişiklikleri ABD ulusal güvenlik bütçesi NDAA’nın metninden çıkarıldı. Senato Dış İlişkiler Başkanı Demokrat Bob Menendez, Twitter’dan yaptığı açıklamada bu tasarrufa tepki gösterdi: “Açık konuşayım: Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için hiçbir F-16 gelişmesini onaylamayacağım. Son nokta.”

ABD Temsilciler Meclisi, geçen Temmuz’daki -NDAA olarak adlandırılan- ulusal güvenlik bütçesi görüşmelerinde Türkiye’ye F-16 satışını ve modernizasyonunu, ABD Başkanı’nın Türkiye’ye satılacak uçaklarla Yunanistan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair Kongre’ye güvence vermesi gibi koşullara bağlayan değişiklik önergelerini kabul etmişti. Aynı koşulları içeren değişiklik önergeleri Senato’da da ileri sürüldü, fakat Yunanistan ve Türkiye medyasına göre dün düzenlenen oturumlarda F-16 hakkında kısıtlama getiren bu değişiklik önerileri metinden çıkartıldı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez, değişiklik önergelerinin kaldırıldığı haberini paylaştığı resmî sosyal medya hesabından şöyle dedi:

“NDAA önerge değişikliği, Doğu Akdeniz’deki ABD çıkarlarını ilerletmek için elimizdeki araçlardan yalnızca biri. Açık konuşayım: Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için hiçbir F-16 gelişmesini onaylamayacağım. Son nokta.”

- Advertisment -