Ana SayfaHaberlerDünyaSenatör Rand Paul Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık yardımı tek başına bloke etti

Senatör Rand Paul Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık yardımı tek başına bloke etti

ABD yasalarına göre, prosedürleri atlayarak hızlı dış yardım yapılması Senato'da “oybirliği” gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti Kentucky Senatörü Rand Paul, Temsilciler Meclisi’nin Salı günü (10 Mayıs) 57'ye karşı 368 oyla kabul ettiği Ukrayna’ya insani ve askeri yardım paketine dün (12 Mayıs) Senato’da “hayır” oyu verdi ve yardımı bloke etti.

Cumhuriyetçi Parti Kentucky Senatörü Rand Paul, “Görev yeminim herhangi bir yabancı ülkeye değil, ABD Anayasasınadır. ABD ekonomisini mahvederek Ukrayna’yı kurtaramayız” diyerek, 40 milyar dolarlık Ukrayna’ya yardım yasasının onaylanmasını engelledi.  ABD yasalarına göre, prosedürleri atlayarak hızlı dış yardım yapılması için Senato’da “oybirliği” gerekiyor.  Temsilciler Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde 57’ye karşı 368 oyla kabul ettiği Ukrayna’ya insani ve askeri yardım paketi böylece, ABD’nin dış yardım harcamalarına genel olarak karşı çıkan bir Cumhuriyetçi olan Rand Paul tarafından şimdilik bloke edilmiş oldu.

Yardım harcamalarının sıkı denetimini sağlayacak bir hükmün tasarıya sokulmasını isteyen Paul, tasarının bu şekliyle geçmesi halinde, geçen yıldan bu yana Ukrayna’ya yapılan toplam ABD yardımının, ABD Dışişleri Bakanlığı bütçesinden daha fazla olan 60 milyar dolara ulaşacağını, böyle bir miktarın ABD’de enflasyonu hızlandırabileceğini savundu.

New York Times’a göre, Ukrayna paketi bu itiraz sonrası “hemen” değil, değişikliklerle “en az bir hafta gecikmeyle” onaylanabilecek. Çünkü tasarıda yapılacak herhangi bir değişiklik, Temsilciler Meclisi’nde yeniden oylama ve onay gerektiriyor. Tasarı ardından yeniden Senato’da onaya sunulacak. Dışişleri bakanı Antony Blinken, “Ukrayna’ya kritik askeri desteği kesintisiz olarak sağlamak için tasarının 19 Mayıs’tan önce yasalaşması gerektiği” uyarısında bulundu.

- Advertisment -