Ana SayfaHaberler“Sene sonu enflasyonu yüzde 70’leri zorlayabilir”

“Sene sonu enflasyonu yüzde 70’leri zorlayabilir”

Koç Üniversitesi İktisat bölümünden Prof. Selva Demiralp: “Sene sonu enflasyonunun %70’leri zorlayabileceğini düşünüyoruz. Bu tahmini şekillendiren gelişme ve varsayımlar: 1) Kurdaki değer kaybı 2) Ücret + akaryakıt zamları ve dolaylı vergiler 3) Merkez Bankası’nın artan enflasyonist baskıları bertaraf edecek kadar şahin olamayacağı.”

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp, sosyal medya hesabından sene sonunda enflasyonun yüzde 70’i geçebileceğini söyledi.

Demiralp, bu tahminin gerekçelerini üç madde halinde şöyle sıraladı:

“1) Kurdaki değer kaybı 2) Ücret + akaryakıt zamları ve dolaylı vergiler 3) Merkez Bankası’nın artan enflasyonist baskıları bertaraf edecek kadar şahin olamayacağı.”

Paylaşımına katıldığı Ekotürk yayınından bir kesit ekleyen Demiralp bu kesitte, yıl sonuna kadar politika faizinin yükseltilmesi halinde “en fazla kurdan gelen yukarı yönlü baskının belki bertaraf edilebileceğini” söylüyor.

Demiralp şöyle devam ediyor:

“Ama ücret zamları var, vergiler var, yakıt zamları var. Tüm bunların da yukarı yönlü baskıları ciddi olarak arttırdığını ve sene sonuna doğru enflasyondaki beklentiyi maalesef yüzde 72’lere doğru zorladığını görüyoruz.”

Demiralp, Merkez Bankası’nın politika faiziyle ilgili tahmin edilenin üzerinde bir artışı gitmesi halinde enflasyonla oranlarının bu tahminlerin altına doğru inebileceğini söyledi.

- Advertisment -