Ana SayfaHaberlerSibirya'da 46 bin yıldır donmuş vaziyetteki solucanlar iklim kriziyle çözülen topraklarla hayata...

Sibirya’da 46 bin yıldır donmuş vaziyetteki solucanlar iklim kriziyle çözülen topraklarla hayata döndü

46 bin yıldır Rusya'nın Sibirya bölgesinde donmuş toprağa gömülü olan solucanlar, iklim değişikliği kaynaklı toprak erimesi sonucunda bilim insanları tarafından hayata döndürüldü. Almanya'daki çalışmada, kayıtlara ilk kez geçen bu türe Panagrolaimus kolymaensis adı verildi. Solucanların Buz Devri’nden bu yana donuk vaziyette durdukları tahmin ediliyor.

Sibirya’daki donmuş toprağa gömülü solucanlar ilk kez, 2018’de Rusya’daki bilim insanları tarafından Kolima Nehri yakınlarında keşfedilmişti. Ancak o yıllarda ne oldukları ve ne kadar süredir buza hapsoldukları tam olarak tespit edilememişti.

Uzmanlar daha sonra bu yaratıkların Panagrolaimus cinsine ait nematoda (yuvarlak solucan) olduğunu keşfetti. İlk bulgulara göre hayvanların 32 bin yaşında olduğu tahmin ediliyordu.

Ancak yeni yapılan radyokarbon tarihlemesi, bu solucanların yaklaşık 46 bin yıl öncesine ait olduğunu ortaya koydu.

Bu hayvanlar, canlandırılan en yaşlı çok hücreli canlı oldular. Türün, Buz Devri’nden bu yana uykuda olduğu tespit edildi.

Uzunluğu 1 milimetreden daha kısa olan minik solucanlar, büyümeleri için besleyici gıdalarla dolu bir kapta hayata döndürüldü. Hayvanlar, kapta birkaç hafta geçirdikten sonra hareket edip yemek yemeye başladı.

Bu solucanlar birkaç ay içinde ölse de üremeyi başardı. Bilim insanları bu yavrularla araştırmalarına devam ediyor.

Kaynak: Reuters, Independent Türkçe

- Advertisment -