Ana SayfaHaberlerŞiddetin hiçbir düzeyi ‘tolere edilebilir’ değildir!

Şiddetin hiçbir düzeyi ‘tolere edilebilir’ değildir!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kadına şiddet olaylarındaki artışı anlatırken kullandığı “Şubat-Mart’ta tolere edilebilir sayılarla artarken Nisan 2020'de ciddi bir düşüş gösteriyor” cümlesi dün çeşitli illerde “şiddeti tolere etmiyoruz” sloganıyla protesto edildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın geçtiğimiz hafta katıldığı Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Komisyonu’nda kullandığı “Şubat-Mart’ta tolere edilebilir sayılarla artarken Nisan 2020’de ciddi bir düşüş gösteriyor” ifadesi üzerine dün (26 Nisan) farklı şehirlerde kadınlar ‘Şiddeti tolere etmiyoruz!’ demek için sokağa çıktı.

Bursa

Bursa

Bursa Kadın Platformu artan erkek şiddeti olaylarına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sözlerine dair basın açıklamasını Fomara Meydanı’nda yaptı.

Yanık’ın şiddetin artışındaki nedenleri merak etmesi değil bilmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden kadınlar, “Pandemide artan şiddet tolere edilebilir düzeyde” sözlerinin kadınların gündeminden uzak olmakla açıklanabileceğini söyledi.

Bursa Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Emek Saymaz, “Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz” dedi.

Erkek şiddetinin son bulması için etkin politikaların üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında sağlanması gerektiğini işaret eden kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceklerini bir kez daha söyledi.

Eskişehir

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı ile Aile ve Sosyal Politikalar Eskişehir İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınların eylemine CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı. Kadınlar adına basın metnini Eğitim Sen Eskişehir Şube Kadın Sekreteri Özge Akgül Ayaz okudu. Bakan Yanık’ın temsilcisi olduğu iktidar anlayışının kadın düşmanı politikalarını teşhir etmek ve artan şiddetin nedenleri konusundaki “merakını gidermek” için bir araya geldiklerini ifade eden Ayaz, “Kadınların hakları, eşitlik ve özgürlüğü için politika üretmesi beklenen ancak ne yazık ki isminde bile kadının adının olmadığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yaptığı bu açıklama iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Eskişehirli Kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetteki artışı tolere edilebilir olarak gören zihniyete karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarından, hayatlarından, eşit ve özgür yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Ayaz, “İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle etkin bir şekilde uygulanmalı, caydırıcı yargı kararlarıyla cezasızlığa son verilmeli ve yeterli sayıda sığınma evi açılmalıdır” dedi.  (Kaynak: Ekmek ve Gül)

Derya Yanık’ın açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, örgütlü ve örgütsüz kadınlardan gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında “Meclis Araştırma Komisyonu’nda Perşembe (20.05.2021) günü yaptığım sunumda 2020 yılı Kadına Yönelik Şiddet verilerini paylaşırken kullandığım ifadeler bağlamından kopartılarak, art niyetli şekilde sosyal medyada gündeme getirilmekte.
Salgın stresinden kaynaklanan, pandeminin yol açtığı gerginlikle doğru orantılı bir artış olmadığı anlamında kullandığım tolere edilebilir ifadesinin aradan geçen iki günün ardından çarpıtılması kötü niyetli bir yaklaşımdır” ifadelerini kullanmıştı.

- Advertisment -