Ana SayfaHaberlerŞifa Hastanesi’nde durum gitgide ağırlaşıyor: 39 yeni doğan bebek yaşam mücadelesi veriyor

Şifa Hastanesi’nde durum gitgide ağırlaşıyor: 39 yeni doğan bebek yaşam mücadelesi veriyor

İsrail ordusu’nun kuşattığı El-Şifa hastanesi’nin elektrik, su ve yiyecek tedariki tamamen kesildi. Sağlık yetkilileri, doğumhanedeki 39 yeni doğan bebeğin yaşam mücadelesi verdiğini hastaneden ayrılmaya çalışan kişilerin kesin nişancılar ve dronlar tarafından hedef alındıklarını söylüyor. Cesetleri gömecek bir alan kalmadığı için hastanede salgın hastalıkların yayılacağından endişe duyuluyor. Filistin Sağlık Bakanı, İsrail’in Şifa Hastanesi’ne beyaz fosfor bombası attığını iddia etti.

İsrail ordusu, dün erken saatlerden beri kuşatma Gazze’nin en büyük sağlık kompleksi olan El Şifa hastanesinin avlularını bombalıyor. Hastane yetkilileri, polikliniklerin ve doğumhanenin hasar gördüğü saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını söylüyor.

Şu anda El Şifa Hastanesi’nde bulunan Gazze Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Yusuf Ebu Alriş, Al Jazeera’ya verdiği söyleşide şu ifadeleri kullandı:

“Tüm dünyayı, hastanedeki tüm jeneratörlerin kapalı, tüm güç kaynaklarının devre dışı olduğu konusunda uyarıyoruz.”

“Küvezde 39 yeni doğan bebeğimiz var, o bebekler ölümle mücadele ediyor.”

“Hiç kimse yerleşkenin etrafında hareket edemiyor, keskin nişancılar her yere konuşlandırılmış durumda, ayrıca dronlar hareket eden herhangi bir kişiyi hedef alıp öldürüyor.”

“Birkaç dakika önce mühendislik ekibinden biri keskin nişancı tarafından boynundan vurularak felç oldu ve şimdi ölmek üzere.”

“Birkaç aile hastaneden ayrılmaya çalıştı ama hedef alındılar; şimdi hastanenin dışında ölü yatıyorlar. Onlara ulaşamıyoruz.”

“Biraz önce yoğun bakım ünitesine havan topu isabet etti. Her yerde, yerde kan var, temizleyemiyoruz bile.”

“Geçmişte İsrail’in katliamları bu televizyon ekranlarında da aktarılıyordu. Şimdi aynı cinayeti işliyorlar ama kimse dinlemiyor, kimse izlemiyor, bütün dünya seyirci kalıyor.”

“Telefonumun pilinden geriye ne kaldıysa onunla konuşuyorum, ondan sonra kimseye ulaşamayacağım.”

Al Jazeera, kuşatma altındaki tesisin içinden El Şifa Hastanesi müdürü Muhammed Ebu Selmiye ile de görüştü:

“Tek söyleyebileceğim şey daha fazla can kaybetmeye başladığımız. Hastalar her geçen dakika ölüyor,  yaralılar ve hatta küvezdeki bebekler bile ölüyor.”

“Küvezde bir bebeğimizi kaybettik, yoğun bakımda da bir gencimizi kaybettik.”

“Bebeklere yardım etmek için küvezlere ulaşmaya çalışan sağlık ekibinden bir kişi vurularak öldürüldü.”

Gazze’deki sağlık bakanlığı direktörü Münir el-Beşir, Filistinlilerin cesetleri gömmek için hastane zeminini elleriyle kazmak zorunda kalacağını söylüyor:

“Mezar kazmak için ne ekipmanımız ne de makinemiz var. Bu cesetleri gömmemiz lazım yoksa salgın hastalıklar çıkar. Bu cesetler günlerdir sokakta yatıyor”

Gazze Sağlık Bakanlığı direktörü Münir el-Beşir de El Şifa Hastanesi çevresindeki “hareket eden her nesnenin” İsrail güçlerinin hedefi olduğunu ve ceset sayısının fazlalığı nedeniyle hastane içinde toplu mezar kazma planları yapıldığını ifade etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra ise, el-Şifa Hastanesi’ne sığınan kişilerin, yaralıların ve sağlık personelinin yiyecek ve su eksikliğinden muzdarip olduğunu söyledi.

“El-Şifa Tıp Kompleksi’nde kuşatma altındayız” diyen El-Kudra, elektrik kesintisi nedeniyle durumun daha da kötüleştiğini ve İsrail güçlerinin yoğun silah atışları nedeniyle herkesi korku sardığını söylüyor.

Diğer taraftan Ramallah’taki Filistin Sağlık Bakanı Mai el-Kaila, İsrail güçlerini soykırım yapmakla suçlayarak El-Şifa Hastanesi’ni beyaz fosforla bombalamakla suçladı.

İnsan hakları grupları İsrail’i geçtiğimiz ay Gazze ve Lübnan’da beyaz fosfor kullanmakla suçladı. İsrail ise bu iddiaları yalanladı.

- Advertisment -