Ana SayfaHaberlerDünyaSingapur’da 19 yıl sonra ilk kez bir kadın idam edildi. Suç: 31...

Singapur’da 19 yıl sonra ilk kez bir kadın idam edildi. Suç: 31 gram eroin

Singapur hükümeti, 45 yaşındaki Singapurlu Saridewi Djamani’nin Cuma günü Changi Hapishanesinde idam edildiğini açıkladı.

2018 yılında 31 gram eroin bulundurmaktan suçlu bulunduktan sonra zorunlu ölüm cezasına mahkum edilen kadın mahkum son 20 yılda Singapur’da idam edilen ilk kadın oldu.

 Saridewi, 2004 yılında yine uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen 36 yaşındaki kuaför Yen May Woen’den bu yana Singapur’da idam edilen ilk kadın oldu.

Singapur yasalarına göre 15 gramın üzerindeki eroin kaçakçılığının cezası ölüm.

Singapur, geçen yıl aralarında yabancıların ve zihinsel engelli bir adamın da bulunduğu 15 kişiyi uyuşturucu suçları nedeniyle astı.

Hükümet kararları “İdam cezası, sadece bireysel uyuşturucu bağımlılarına değil, aynı zamanda ailelerine ve daha geniş topluma da çok ciddi zararlar veren önemli miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı gibi yalnızca en ciddi suçlar için kullanılıyor” diye savunuyor.

İnsan hakları grupları ise öfkeli.

Adalet için Sorumlu İş İnisiyatifi grubun kurucusu Celia Ouellette, “Singapur hükümeti, bunun yerine sert ve geri dönüşü olmayan adımlar atmakta ısrar ederek insanların kefarete olan inancını ve rehabilitasyon kapasitesini ihlal ediyor. Singapur sadece uluslararası itibarını değil mali geleceğini de riske atıyor. Artık idam cezasını tamamen kaldırmasının zamanı gelmiştir” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılında paylaşılan rakamlar, çoğunluğu erkek olmak üzere yaklaşık 50 kişinin idam cezasına çarptırıldığını gösteriyor. Ölüm hücresindeki kadın mahkûmların sayısı bilinmiyor.

Saridewi’nin ölümü Singapur’da bu hafta gerçekleştirilen ikinci infaz oldu.

Çarşamba günü de 57 yaşındaki Mohd Aziz bin Hussain yaklaşık 50 gram (1,7 ons) eroin kaçakçılığından idam edildi.

- Advertisment -