Ana SayfaHaberlerSivil dayanışmanın bilinmeyen bir yönü: Köy dayanışma derneklerinin deprem anında başlayan faaliyetleri

Sivil dayanışmanın bilinmeyen bir yönü: Köy dayanışma derneklerinin deprem anında başlayan faaliyetleri

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan ve büyük kayıplarla karşılaşan illerin köyleriyle ilgili olarak şimdiye kadar duyabildiğimiz tek şey ‘köylerde ne olduğunu henüz bilmediğimiz…’ Mahmut Özdemir’in Serbestiyet’e gönderdiği yazısı, büyük şehirlerde ‘tabela’ olarak karşımıza çıkan köy derneklerinin deprem anından itibaren nasıl yoğun bir dayanışma ağı kurduklarını gösteriyor. Malatya örneği…

10 ilimizde ciddi yıkımlara yol açan 7.8 şiddetindeki deprem felaketi hepimizi derinden sarsıyor.

Depremin sarsıntısı ve tahribatı kadar, belki daha da çok; depremin 3. gününde hâlâ kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı yıkıntılar olması ve yaşama tutunmak için yardım bekleyen yurttaşlarımızın karşısındaki çaresizliğimiz. Kurtarma çalışmaları hızlı bir şekilde örgütlenemedi, yardıma ihtiyaç duyulan her yere zamanında ulaşılamadı. Ulaşımda ciddi sorunlar var. Beceriksizlik ve koordinasyonsuzluk devam ediyor. Çeşitli kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri daha hızlı harekete geçirilebilirdi.

Çaresizlik içinde yardım bekleyen halka yardım elinin zamanında ve yeterince uzatılamamasını hepimiz çok yakından izledik.

Kamu kuruluşlarının bu ataletine karşılık köy dernekleri çok hızlı harekete geçerek ve geniş bir çevreyi çalışmaya katarak öne çıktı. Kamuoyu henüz bu hususun farkında değil. Malatya’daki köy dayanışma derneklerinin son 3 günlük çalışmalarını paylaşmak istiyorum.

Malatya’nın neredeyse her ilçesinin, her köyünün bir dayanışma derneği var. Arguvan ilçesinde, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’na bağlı, İstanbul ve bazı büyükşehirlerde yüzlerce, binlerce üyesi olan 28 köy derneği mevcut. Vakıf Başkanımız Ali Haydar Karaçam deprem sabahı WhatsApp grupları vasıtasıyla yardım çağrısında bulundu. Bütün dernekler hızla harekete geçti, bir planlama dahilinde ihtiyaçlar belirlendi, yardımlar toplanarak Malatya’ya ulaştırıldı, ulaştırılıyor…

Narmikan Köyü Dayanışma Derneği üye sayısı bakımından bu derneklerin en büyüklerden. İstanbul ve Bursa’da binlerce üyesi var. Deprem sabahı erken saatlerde dernek başkanımız Latif Adıgüzel bütün üyelere yardım çağrısı yaptı. Hemen ihtiyaçlar belirlendi ve bu ihtiyaçları organize edecek ekipler kuruldu.

İstanbul ve Bursa’daki dernek yöneticileri aralarında iş bölümü yaparak yardımları toplamaya ve yerine ulaştırmaya başladı; bu çalışma hızlanarak ve büyüyerek devam ediyor.

İstanbul ve Bursa’da yardım toplama merkezleri belirlendi ve sorumluları atandı. Nakdi yardım dışında bağışta bulunmak isteyenler için öncelikle soğuktan korumaya yarayacak malzeme listeleri yayınlandı. Bebek ve çocukların ihtiyaçları ayrıntılı olarak belirlendi. Bu çalışmanın sonucunda Bursa’dan 2, İstanbul’dan 2 olmak üzere 4 TIR dolusu malzeme ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

İş makinası ve arabası olanların isimleri ve telefonları belirlendi.

Malatya şehir merkezinde sorumlu ekip oluşturuldu, bu ekip ihtiyaçları belirliyor, gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine yönlendiriyor.

Köy muhtarının da içinde olduğu 4 kişilik köy sorumlu grubu kuruldu. Bu ekip tek tek köylülerin ihtiyacını belirledi, bunları temin ederek dağıttı. Şehir merkezinde evi yıkılan köylüleri köye taşıyarak barınmalarını sağladı. Köy kültür merkezi barınmaya açıldı, gelen ailelerin başta gıda olmak üzere ihtiyaçları karşılandı. Dernek yönetimi, günlük olarak gelen yardım bilgilerini üyeleriyle paylaşmakta.

Çoğu zaman “feodal” olarak değerlendirilen köy dayanışma derneklerine ve küçük sivil toplum kuruluş örgütlenmelerine duyulan ihtiyaç böyle büyük felaket anlarında net bir şekilde ortaya çıkıyor.

- Advertisment -