Ana SayfaHaberlerSiyasette ‘Ermeni Soykırımı'nın Tanınmasına İlişkin Kanun Teklifi’ tartışması

Siyasette ‘Ermeni Soykırımı’nın Tanınmasına İlişkin Kanun Teklifi’ tartışması

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın TBMM’ye sunduğu "Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" başlıklı kanun teklifi siyaset arenasında yeni bir tartışmaya sebep oldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop teklifi iade ederken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Müfteri milletvekili Garo Paylan’ı ve buna izin veren HDP’yi kınıyorum”, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu ahlaksız bir tekliftir”, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Bizler burada oldukça hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması” başlıklı kanun teklifini, 22 Nisan Cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunmuştu.

Kanun teklifiyle ilgili açıklama yapan Garo Paylan, “Ermeni halkının yarasını iyileştirecek tek toplum Türkiye toplumu, tek meclis ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Ermeni Soykırımı bu topraklarda gerçekleşti ve adaleti ancak bu topraklarda, Türkiye’de sağlanabilir” demişti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, HDP’li Garo Paylan’ın yasa teklifini iç tüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade etti.

Paylan’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifine farklı çevrelerden tepkiler geldi. Tepkilerden bazıları şu şekilde:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “Soykırım iftirasını kanun teklifine dönüştüren müfteri milletvekili Garo Paylan’ı ve buna izin veren HDP’yi kınıyorum”

“HDP’li milletvekili Garo Paylan’ın,1915 yılında yaşanan olayları soykırım iftirası ile niteleyen ve soykırım iftirasının tanınmasını isteyen kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na vermesi; milletimize, ecdadımıza, devletimize ve tarihimize açık bir iftiradır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi; milletimize,ecdadımıza, devletimize  ve tarihimize iftiraları içeren kanun teklifinin görüşüleceği bir yer değildir.

Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop, bu iftira teklifini işleme koymayarak müfteri milletvekiline aynen iadesi doğru karardır.

Ayrıca bu teklif; Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamadır.  Soykırım iftirasını kanun teklifine dönüştüren müfteri milletvekili Garo Paylan’ı ve buna izin veren HDP’yi kınıyorum.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Bu ahlaksız bir tekliftir

“TBMM çatısı altında görev yapan ve milletvekili sıfatı taşıyan bir kimsenin, 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan teklifini reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Bu, ahlaksız bir tekliftir.

Hiç kimse milletimize soykırım iftirası atamaz. Yüce Meclis’in çatısı altında birinin bunu yapması ise siyasi ahlaksızlıktır. Bu ahlaksızlığın ve iftiranın kimlerin güdümünde gerçekleştiğini biliyoruz. Türkiye düşmanlarının soykırım yalanını mahkum etmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız bu konuda arşivlerin açılmasını ve kararı tarihçilerin vermesi gerektiğini söyleyen büyük bir özgüven politikasına imza atmıştır. Soykırım iftirasını sektör haline getirenler ise bu yüzleşmeden kaçmıştır.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Bizler burada oldukça hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez

“TBMM’ye verdiği sözde “soykırım” teklifiyle, milletimizin başını yere eğdirmeye kalkan hadsizliği şiddetle kınıyorum. Büyük Türk Milleti’nin, gurur duyulacak bir tarihi vardır. Bizler burada oldukça, hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez.” 

MHP eski milletvekili Engin Alan: “TBMM’den atılmalı ve yargı önünde hesap sorulmalıdır”

“Yüce Mecliste, ‘Ermeni soykırımı tanınsın’ diye kanun teklifi vermeye cüret eden Milletvekili (HDP Milletvekili Garo Paylan) sıfatlı namerdin derhal dokunulmazlığı kaldırılmalı, TBMM’den atılmalı ve yargı önünde hesap sorulmalıdır.”

Anma toplantısına izin verilmedi

Öte yandan 2010 yılından bu yana, 1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermenileri anmak için her 24 Nisan’da yapılan anma toplantısına bu yıl İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. 

- Advertisment -