Ana SayfaHaberlerSkandal mı? Hukuki zorunluluk mu?: Türkiye, İsveç’in NATO üyelik protokolünü neden...

Skandal mı? Hukuki zorunluluk mu?: Türkiye, İsveç’in NATO üyelik protokolünü neden ABD’ye yolladı?

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyelik protokolünün orjinalini ABD’ye göndermesinin Türkiye’ye güvensizliği gösteren bir skandal olduğu iddia edildi. Peki öyle mi?

NATO Anlaşması’na göre NATO’ya katılmak isteyen ülke onayladıkları katılım protokollerini anlaşmanın tescil merkezi olarak tayin edilen ABD’ye teslim etmek zorunda.

İsveç’in Katılım Protokolü’nün maddelerine göre bu protokolü onaylayan ülkeler de imzaladıkları belgeleri ABD’ye teslim etmek zorundalar. Türkiye de İsveç’in üyelik protokolünü bütün diğer NATO üyesi ülkeler gibi bu anlaşma hükümleri uyarınca ABD’ye teslim etti.

Her ne kadar sosyal medyada Türkiye’nin TBMM tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp Resmi Gazete’de yayınlanan İsveç’in NATO üyelik protokolünün ABD’ye gönderilmesi “skandal” olarak adlandırılsa da bu bir hukuki zorunluluk.

4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan NATO Anlaşması’nın 10. ve 11. maddelerine göre ABD, NATO’ya katılım ile ilgili protokollerin tescil merkezi (depository) tayin edildi. Böylece üye devletlerin kendi iç hukuklarına uygun olarak onayladıkları NATO anlaşmasını hukuki sonuç doğurması için ABD’ye teslim edilmesi gerekiyor. Katılmak isteyen ülke de katılım protokollerini ABD’ye teslim etmek zorunda.

NATO Anlaşması m.10 ve m.11

Nitekim NATO’ya katılan ülkelerin katılım protokolleri için de tescil merkezi olarak ABD belirlenmiş. Türkiye’nin bu hafta onayladığı İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nün de bu zorunluluk gereği aynı usul benimsenmiş, katılım protokolünü onaylayan bütün NATO üyesi ülkeler ilgili protokolleri ABD’ye teslim etti.

- Advertisment -