Ana SayfaHaberlerSokak röportajında ‘başörtüsüne hakaret’ ettiği iddiasıyla gözaltına alınan A. A. ifade verdi

Sokak röportajında ‘başörtüsüne hakaret’ ettiği iddiasıyla gözaltına alınan A. A. ifade verdi

Beşiktaş’taki bir sokak röportajı sırasında Kanal 7 muhabiri Meryem Nas’la girdiği polemik sonrasında başörtüsüne hakaret ettiği iddia edilen A. A. adlı bir kadın gözaltına alındı, ifade verdi. Bir sözlü tartışma nedeniyle baş vurulan gözaltı kararına başta muhafazakâr-dindar kesimden olmak üzere tepkiler geldi.

Kanal 7 muhabiri Meryem Nas, Beşiktaş’ta sokak röportajı yaptığı esnada bir kadınla sözlü polemik yaşadı. Manavdan alışveriş yapmakta olan A. A. isimli kadın, izni olmadan çekim yapılmasına tepki gösterdi. Nas’ın da karşılık vermesi üzerine polemik büyüdü ve iddiaya göre A.A., Meryem Nas’a “Başını aç önce hava alsın, beynine biraz oksijen gitsin” dedi.

Bu söz üzerine muhabir Nas, kadını videoya almaya devam ederek kendisine böyle hitap ettiğini teyit ettirmeye çalıştı.

Tartışmanın videosunu sosyal medyada paylaşan Meryem Nas, kısa sürede gündem oldu. Nas’ın emniyete şikâyette bulunmasının ardından A. A. gözaltına alınarak Beşiktaş Polis Müdürlüğü’ne götürüldü ve orada ifadesi alındıktan sonra mahkemeye sevk edildi.

A.A. hakkında TCK 216’dan yani “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu”ndan işlem yapıldığı öğrenildi.

TCK 216:

(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Serbestiyet’e konuşan Meryem Nas, yaşananları şöyle anlattı:

“İstanbul Beşiktaş’ta saat 13:30 sularında röportaj yaptığım esnada mikrofon uzattığım A. A. isimli 47 yaşındaki kadın, daha sorum bitmeden bana ‘Seni mahkemeye veririm, sen kim oluyorsun da beni çekiyorsun, kimden izin aldın?’ gibi sorular sormaya başladı. Ben de kendisine sakin olmasını, güzelce reddedebileceğini, mahkemeye şikâyetçi olabilmesi için önce görüntülerin izni olmadan yayınlanması gerektiğini söyledim.

“Fakat kadın sözlü saldırılarına devam etti. Manavın güvenlik kamerasında hepsi detaylı bir şekilde var. Ben arkamı döndüm, olay yerinden uzaklaşmaya çalıştım. Kadın arkamdan ‘başını aç önce, hava alsın, beynine biraz oksijen gitsin’ gibi bir cümle kullandı. Kameramanım Ersin Güler çok sinirlendi, kamerayı kaldırıp kayda girdi ve ‘O cümleyi bir daha kullanır mısınız, ne demiştiniz’ diye sordu. Kadın o cümleyi bir daha kullanmadı ama biz o cümleyi manavın güvenlik kamerasından aldık. Ben kadına ‘Başımı açmamı mı söylüyorsunuz, ne demek istiyorsunuz?’ gibi bir soru sordum, bana ‘Her yerini’ diyerek cevap verdi.”

Olayın ardından A. A.’nın nasıl gözaltına aldırıldığını da Nas şu ifadelerle anlattı:

“Bu olayla ilgili tüm görüntüleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık. Olayın ardından şikâyetçi olduk. Ben şikâyetçi olduktan sonra kadının kimliği tespit edildi. Beşiktaş Polis Merkezi’ne gelerek ifade verdi. Sonra gözaltına alındı. Bu durumun elbette arkasında duracağım.”

Yaşanan polemiğin karakolda sona ermesi ve A. A.’nın yaşanan sözlü tartışmanın ardından gözaltına alınmasına başta muhafazakâr kesimden olmak üzere tepkiler geldi.

O tepkilerden bazıları şöyle:

- Advertisment -