Ana SayfaHaberlerMaltepe'de çöp krizinde mutlu son: CHP'li belediye ve DİSK anlaştı

Maltepe’de çöp krizinde mutlu son: CHP’li belediye ve DİSK anlaştı

CHP’li Maltepe Belediyesi’nde DİSK’li işçilerin greviyle oluşan çöp yığınları, CHP’li belediyeler ve siyasetçilerle, sendikalar ve sol çevreleri karşı karşıya getirmişti. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Genel İş Sendikası ile sürdürdükleri görüşmelerin anlaşma ile sonuçlandığını duyurdu.

İstanbul’un Maltepe ilçesinde işçilerin 23 Şubat’ta başlattığı grev Maltepe Belediyesi ile DİSK’in anlaşması ile sona erdi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Genel İş Sendikası ile sürdürdükleri  Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandığını duyurdu.

Kılıç sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Genel İş Sendikası ile sürdürdüğümüz Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu süreçte sağduyu ve anlayışını esirgemeyen halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na özverileri için Maltepe Halkı ve kurumum adına teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Neler yaşanmıştı?

Genel-İş Sendikası’na bağlı işçiler, toplu iş görüşmesinde sunulan 4.188 TL asgari ücreti reddetmiş ve grevi başlatmıştı.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen ise yüzde 47’lik zammın yalnızca 23 işçiye yapıldığını, diğer işçilere teklif edilen zammın yüzde 5 ile 8 arasında değiştiğini belirtmişti.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise “Grev sürecinde art niyetli gruplarca mesaisini sürdürmek isteyen emekçilerimiz ve evsel atıklar için görev alacak araçlarımız engellenmektedir” diyerek greve tepki göstermişti.

İlçe sakinleri çöpleri topladı

Günlerce toplanmayan çöplerin oluşturduğu rahatsızlığa karşı ilk olarak bir grup kadın belediyeye destek için ilçedeki çöplerin bir kısmını topladı.

Ortaya çıkan çöp dağları,  AK Partili siyasetçilerin de gündeminde.

26 Şubat Cuma günü Maltepe Meydanı’nda konuya ilişkin bir açıklama daha yapan Başkan Kılıç, “Hem halkımızı hem emekçilerimizi memnun edecek bir sonucu kısa sürede alacağız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel: Hak aranacak, aranıyor

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel gazeteci Emin Çapa’nın greve yönelik müdahaleleri eleştirdiği paylaşımını alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen haklısınız.  Hak aranacak, aranıyor.  Müzakere edilecek, ediliyor. Yerelden başlayarak; Bizim iktidarımızda bu meseleler böyle çözülecek, işçiler hak arayabilecekler ve haklarını alacaklar diyebilmeliyiz. Umuyorum ki; Yarınlara iyi haberlerle uyanacağız…”

CHP’li Torun: “Görüntülerin, iktidarın ekmeğine yağ sürecek nitelikte olması üzücü”

Gazete Duvar’a konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “Görüntülerin yıllardır işçileri kuru ekmeğe mahkûm eden iktidarın ekmeğine yağ sürecek nitelikte olması bizi üzmüştür” ifadelerini kullandı.

Genel-İŞ Başkanı Çalışkan: İktidara yarayabilecek bir durumun tarafı değiliz

İşçilerin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise, “Bu süreçte iktidara yarayabilecek bir durumun tarafı değiliz. Ne belediyeyi zora sokmak ne de hizmetini engellemek isteriz. Ancak grev ister istemez işin durması demektir” diye konuştu.

Uzlaşma olmayınca çöpleri İBB topladı

Sendika ile belediye arasında bir türlü uzlaşılamaması üzerine  gelen şikayet ve tepkiler üzerine, çöpler İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ tarafından toplanıldı.

İBB’ye “Grev kırıcılık” suçlaması

Sendika ve Evrensel gazetesi; İBB’nin bu yaptığını “Grev kırıcılığı” olarak tanımlayıp tepki gösterdi.

“Grev kırıcılık” suçlamasına İBB’den yanıt

İBB’den konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Anayasa da yer alan hükümler devlete ve vatandaşa birer tavsiye değil, uyulması zorunlu, müeyyideye bağlanmış en üst hiyerarşik kurallar bütünüdür.

“Büyükşehir sınırları içinde çevrenin korunması genel yetkisi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesinin (i) bendi uyarınca Büyükşehir Belediyesine verilmiştir. Yine,1593 Sayılı Hıfzıssıha Kanunu’nun  çeşitli maddeleri, çevre ve toplum sağlığının korunması konusunda belediyeleri yetkili kılmaktadır.

“Bu çerçevede; grev nedeniyle Maltepe ilçesinde toplanmadığı için, çevre sağlığına zarar veren ve salgın hastalık üreme ve yayma riski taşıyan çöplerin toplanmasına, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda bulunan ana arterler ve meydanlar öncelikli olmak üzere, katkı sağlanmaktadır.

“Bu sözü sahiplerine iade ediyoruz”

Bazı çevrelerce İBB’ye yönelik ‘grev kırıcı’ yakıştırmasının yapıldığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

“Bu yakıştırmanın içinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir. Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz.

“Maltepe Belediyesi’nin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir.

“Arzumuz, bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ya da parti farkı gözetmeksizin, toplumun genelini ilgilendiren sorunlara her yerde güçlü bir şekilde müdahale etmeye devam edecektir.

- Advertisment -