Ana SayfaHaberlerSoma faciası davasında karar çıktı: Aileler salonu terk etti

Soma faciası davasında karar çıktı: Aileler salonu terk etti

13 Mayıs 2014'te 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının davasında karar çıktı. 'Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma' suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararını açıklayınca aileler duruma tepki göstererek salonu terk ettiler. Ailelerin davadan beklentisi, sanıkların ‘olası kast’tan yargılanmaları ve ceza almalarıydı.

Duruşmada baş mühendisler Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 12 yıl hapis cezası alırken Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat etti.

Neler yaşanmıştı?

2014 Mayıs ayında yaşanan facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılama süreci başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yıllarca süren dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi. Bilinçli taksirden yargılanan diğer sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezası aldı.  Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 18 Nisan 2019’da tahliye edildi.

‘Olası kast’tan ceza verilmesini talep eden heyet değişti, karar bozuldu

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de yeni bir karar aldı ve Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Ancak iki Yargıtay savcısı bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021’de başvurdu. Dilekçede, 12. Ceza Dairesi sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesi talep edildi. Bu gelişmenin ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne döndüğünde beş kişilik heyetinin üçü değişmişti.

Güncellenen karar ile en fazla 22 yıl ceza alabileceklerdi

Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan’ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay’ın bu “güncellenen” kararı neticesinde sanıklar en fazla 22 yıl ceza alabilecekti, bu ceza da infaz yasasından ve diğer indirimlerden daha da düşebilecekti.

Soma maden faciasının ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı yattıkları süre göz önünde bulundurularak 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldılar. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasının ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.

Yargıtay 12. Dairesi’nin verdiği son karar doğrultusunda daha önce serbest bırakılan Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Osmanoğlu ve Haluk Evinç “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 13 Nisan 2021’de yeniden yargılanmaya başlamıştı.

‘Olası kast’ ile yargılansalardı cezaları daha ağır olacaktı

Sanıkların ‘bilinçli taksirle’ öldürme suçundan yargılanmaları ile aldıkları cezalar daha hafif kaldı. Ailelerin ve kamuoyunun beklentisi ise sanıkların ‘olası kast’ ile yargılanmalarıydı.

Olası kast ile bilinçli taksir arasındaki fark nedir?

Olası kastta fail öngördüğü neticenin meydana gelmesini kabullenir, sonucun meydana gelmemesi için herhangi bir önlem almazken, bilinçli taksirde fail neticeyi öngörmesine rağmen, şansa veya başka etkenlere, hatta kendi bilgi veya becerisine güvenerek öngörülen sonucun gerçekleşmeyeceği inancıyla hareket eder.

- Advertisment -