Ana SayfaHaberlerSoma’da karar günü

Soma’da karar günü

Yedi yıldır süren Soma faciası davasında bugün, yeniden yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ CEO 'su Can Gürkan, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu bir kere daha mahkeme karşısına çıkacak.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında, 301 madenci hayatını kaybetmişti.

24 Mayıs’ta başlayan yeni yargılamanın ikinci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Duruşmada müşteki avukatları, tarafsızlıklarını yitirdikleri iddiasıyla Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu ile üye hâkimler Gizem Adak Yelkuvan ve Abdurrahman Burak Karahan hakkında reddi hâkim talebinde bulunmuş, talebi yerinde bulmayan mahkeme heyeti duruşmayı bugüne (14 Haziran) ertelemişti.

Kısaca Dava Süreci

5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı Soma davası 2015’te başladı. Temmuz 2018’de görülen davada şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi beraat etti.14 sanık, taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten cezalandırıldı.

Mahkemede Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. CEO’su Can Gürkan 15, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

30 Eylül 2020’de kararı bozan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, aralarında Can Gürkan’ın da bulunduğu dört sanığa “olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama” suçundan ceza verilmesini istedi.

8 Ocak 2021’de iki Yargıtay başsavcısı bir dilekçe yazarak sanıklar hakkında “taksirle ölüme neden olmaktan” ceza verilmesini talep etti. Dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne geri döndü ama mahkeme heyetindeki 3 üye değişmişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu ve Can Gürkan’la birlikte 4 kişinin “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan tekrar hâkim karşısına çıkmasına hükmetti. 

- Advertisment -