Ana SayfaHaberlerErdoğan'dan geri adım: "Oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir"

Erdoğan’dan geri adım: “Oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan NTV canlı yayınında konuşuyor: "Bunu söylemeye mecburum, yüksek faize devam ve sömürü düzenini sürdüren özel bankalara değil devlet bankalarımıza gitmesini öneriyorum vatandaşlarımıza"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Kar yağışını ben doğrusu bir bereket olarak görüyorum. Asla bir felaket olarak telakki etmiyorum.

“İstanbul’a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. Eğer tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruk oluyorsa herhalde bunun sorumlusu, sorumluları vardır.

“Gereken yol açma ve tuzlama çalışmalarının yapılmamasından kaynaklandı. Bunu yapmayanlar belli. Bu tam anlamıyla basiretsizliktir. 

“Kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kış mevsimine girerken bütün tedbirlerinizi almalısınız.”

Rabbim 2024’e kadar İstanbul halkının yardımcısı olsun

“Ne yazık ki daha önceki uygulamaları bile devam ettiremeyen bir yönetim elinde İstanbul. Biz, İstanbul’umuzu kaderine terk edemeyiz.

“Çalışmaları koordine etmeleri için içişleri ve ulaştırma bakanlarımı İstanbul’a gönderdim. Ben saat 03:00’e kadar işi takip ettim, arkadaşlarımla irtibat halinde oldum.

“İBB kalkıp Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur, incelemeler yapılır ve gereken karar alınır. Bunların ödeme süreçleri de bellidir. Şehri yönetme kabiliyetleri olamayanlar engelleniyoruz diyor.

“İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine bütçeden ayrılan paylar 2019’dan bu yana iki kat artırılmıştır. AK Parti ve MHP belediyelerindeki artış aynı orandadır.

“Ben de Belediye Başkanlığı yaptım. Böyle kar, tipi olacak Erdoğan evde yatacak. Yok öyle bir şey!

“İş yapmak istiyorsanız kimse sizin önünüzü kesemez. İstanbul’da 2014-1019 döneminde 22 borçlanma dosyası gelmiş, CHP hayır oyu vermiştir. Bunların için tüm metro projeleri vardır. CHP yönetimi ise 50 borçlanma dosyası getirmiş, AK Parti grubu sadece birine hayır oyu vermiştir. 

“İBB’nin Mart 2019’daki borç tutarı 28,5 milyar liraydı. Bunun 6 milyarı kendi kurumları arasındaki borç alacak ilişkisinden, bilanço borcundan oluşuyordu. 2022 için öngörülen borçlanmalarla bu rakam 73 milyar liranın üzerine çıkacak.

“İstanbul’da beceriksiz ve liyakatsiz yönetim sebebiyle belediyenin öz gelirleri yok edilmiş, giderlerin tamamı merkezi yönetimden gelen parayla karşılanmaya çalışılmıştır.

“Maalesef İBB adeta 1994 yılında bizim devraldığımız döneme geri dönmüştür. Rabbim 2024’e kadar İstanbul halkının yardımcısı olsun.”

İran’a borcumuz söz konusu değil

“İran’a borcumuz söz konusu değil. Tam aksine, bu iddialar yalandır.

“İran Cumhurbaşkanı ile görüştüm. En kötü şartlarda bir on gün esneme yaparsak atlatırız dedi. Öyle zannediyorum ki fevkalade bir durum olmadan on bilemediniz on beş gün içinde doğalgaz akışı devam edecek.”

Özel bankalar kredide yüksek faizle sömürü çarkını devam ettiriyor

“Üretim odaklı ihracat ve istihdamı artırmak hep önceliğimiz oldu. Nihai amacımız olan dengeli ve sürdürebilir büyümeye kesinlikle ulaşacağız.

“Yüksek faiz ortamının orta uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikar. Bu ortamda kaynaklarımız üretime gitmiyor. Ülkemizin gelişmesine ket vuruyor. Bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz.

“Bu modelle birlikte ülkemiz daha güçlü hale gelecek, ekonomimiz spekülatif ve manipülatif müdahalelerden daha az etkilenecektir.

“Özel bankalar kredide yüksek faizle sömürü çarkını devam ettiriyor. Bundan rahatsız olacak özel sektör bankaları ama bunu söylemeye mecburum. Ama siz böyle yaparsanız gideceği yer kamu bankasıdır. Faizden medet umulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.

“Bunu söylemeye mecburum, yüksek faize devam ve sömürü düzenini sürdüren özel bankalara değil devlet bankalarımıza gitmesini öneriyorum vatandaşlarımıza.”

Ukrayna krizi

“Rusya’nın Ukrayna’ya silahlı bir saldırı ve işgal yoluna gitmeyeceğini temenni ediyorum. Zira böyle bir adım ne Rusya için ne de bölgemiz için hayırlı bir adım olamaz.

“Bizim arzumuz diyalogla mevcut krize bir çözüm bulunmasıdır. Hem Rusya hem Ukrayna’ya itidalli yaklaşım çağrılarımızı yineliyoruz.”

Sezen Aksu

“Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu, Türk müziğinin önemli bir ismidir. Eyvallah. Bu başka bir şey. Ancak diğer taraftan dini değerlere laf edilmesine müsaade etmem.

“Benim insanımızın kutsallarına yönelik hassas bir duruşum var. Dilini koparma ifadesini bir kişinin şahsına değil.

“Özgürlüğün sınırları kutsallara kötü sıfatlar yakıştırmak değildir. Ne zaman birbirimize, inançlarımıza, değerlerimize saygı duyacağız. Bir millet olarak kardeşçe ve birlikte yaşamamızın teminatı, birbirimize olan saygımızdır. Bu yaklaşımımda hiç bir isim zikretmeden ortaya koyduğum bu ilkedir.”

“Edirne’deki İmralı’dakine hesap verecek” tartışması

“(‘Edirne’deki İmralı’dakine hesap verecek’ diyerek ne anlatmak istediniz sorusu üzerine) Onu aslında Abdullah Öcalan’a sormak lazım. Öcalan’ın, Demirtaş’ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek. Terör örgütü PKK elebaşını bırakacak tek bir iktidar olur. O da HDP’nin içinde olduğu zillet ittifakı iktidara gelirse böyle bir şey olabilir.

“HDP’nin teröristbaşı ile ilgili heykelini dikeceğiz vaadini hatırlayın. Terör örgütlerine sırtlarını yasladıklarını nasıl açık açık söylediklerini hatırlayın. 

“(Öcalan’ın Demirtaş’ın açıklamalarından rahatsız olduğundan bahsediyorsunuz, devletin elinde böyle bir bilgi mi var” sorusu üzerine) Var ki söylüyorum.

MİT katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ı Ukrayna’da buldu

“Bunu şimdi ilk defa bu programda açıklayacağım. Hablemitoğlu, FETÖ’nün devletin içindeki yapılanmasını anlatan Köstebek kitabını yayımlayamadan ölmüştü.

“MİT, katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ı Ukrayna’da buldu. Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk adaleti önüne gelip hesap vermekten kurtulamayacaksınız. 

“FETÖ’yle irtibatı dışında DEAŞ örgütüne de silah temin eden birisi.”

Herzog’un Şubat’ın ilk yarısında bir ziyareti söz konusu

“İsrail’le her türlü adımı atmaya hazırız. Sayın Cumhurbaşkanı Herzog’un Şubat’ın ilk yarısında bir ziyareti söz konusu. Bu ziyaretle birlikte de İsrail-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlayabilir.”

- Advertisment -