Ana SayfaHaberlerDünyaSoros: “Putin ve Şi’nin iktidardan uzaklaştırılmasını umabiliriz”

Soros: “Putin ve Şi’nin iktidardan uzaklaştırılmasını umabiliriz”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının dünya çapında ortaya çıkarttığı tabloyu “Vladimir Putin ve Üçüncü Dünya Savaşı Riski” başlıklı yazısında değerlendiren George Soros, Rusya ve Çin’de Putin ve Şi iktidarlarının varlığının küresel bir felaket olasılığını arttırdığı yorumunda bulundu. Putin’in Ukrayna’daki durumu yanlış değerlendirdiğini söyleyen Soros: “Rusça konuşan Ukraynalıların Rus askerlerini kollarını açıp karşılamasını bekliyordu, ancak onların Ukraynaca konuşan nüfustan hiçbir farkı olmadığı ortaya çıktı. Ukraynalılar, görünüşte ezici olasılıklara karşı inanılmaz derecede cesur bir direniş sergilediler.”

George Soros, Project Syndicate’de Rusya’da Putin’in ve Çin’de de Şi’nin iktidardan uzaklaştırılmamaları durumunda “küresel bir felaket olasılığının artacağını” yazdı.

Soros, Rusya’nın Ukrayna işgalini “medeniyetimizi yok etme potansiyeline sahip bir üçüncü dünya savaşının başlangıcı” olarak tanımlıyor.

Putin’in Ukrayna işgalini başlatmadan kısa bir süre önce Şi ile görüştüğünü hatırlatan Soros, “Şi’nin Putin’e Ukrayna’yı işgal etmesi ve ona karşı savaş açması için tam yetki vermiş görünmesine şaşırdım” yorumunda bulunuyor.

“Putin, ‘ya şimdi ya asla’ diye düşünüyor”

Soros’un yazısından dikkat çeken bölümler şöyle:

“Şi’nin desteğini alan Putin, inanılmaz bir gaddarlıkla hayatının hayalini gerçekleştirmeye başladı. 70 yaşına yaklaşan Putin, Rus tarihine damgasını vuracaksa bunu şimdi yapması gerektiğini, şimdi yapmazsa bir daha asla yapamayacağını düşünüyor. 

“Ancak Rusya’nın dünyadaki rolü kavramı çarpık. Rus halkının körü körüne takip edebilecekleri bir çara ihtiyacı olduğuna inanıyor gibi görünüyor. Bu, demokratik bir toplumun tam tersidir ve aşırı derecede duygusal olan Rus ‘ruhunu’ çarpıtan bir vizyondur.

“Putin’i şahsen tanımıyorum ama yükselişini çok yakından izledim, acımasızlığının farkındayım. Çeçenya’nın başkenti Grozni’yi, tıpkı şu anda Ukrayna’nın başkenti Kyiv’i tehdit ettiği gibi moloz haline getirdi.

“Putin Rusça konuşan Ukraynalıların Rus askerlerini kollarını açıp karşılamasını bekliyordu”

“Putin eskiden kurnaz bir KGB yöneticisiydi, ancak son zamanlarda değişmiş görünüyor. Bir saplantı oluşturarak gerçeklikle temasını kaybetmiş görünüyor. 

“Ukrayna’daki durumu kesinlikle yanlış değerlendirdi. Rusça konuşan Ukraynalıların Rus askerlerini kollarını açıp karşılamasını bekliyordu, ancak onların Ukraynaca konuşan nüfustan hiçbir farkı olmadığı ortaya çıktı. Ukraynalılar, görünüşte ezici olasılıklara karşı inanılmaz derecede cesur bir direniş sergilediler.

“Rusya savaşı kaybedebilir”

“2014 olayları onu çok kızdırdı. Ama Rus ordusu, Ukraynalı kardeşlerine saldırması emredildiğinde başarısız oldu.

“Putin kendini suçlamak yerine kelimenin tam anlamıyla çıldırmış görünüyor. Kendisine karşı çıktığı için Ukrayna’yı cezalandırmaya karar verdi ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın hareket ediyor gibi görünüyor. Tüm Rus ordusunu savaşa atıyor ve en azından sivil nüfusu ayrım gözetmeksizin bombalayarak savaşın tüm kurallarını ihlal ediyor.

“Rusya savaşı kaybedebilir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Ukrayna’ya savunma silahları gönderiyor ve Ukraynalı pilotların uçmasını bildiği Rus yapımı MIG avcı uçaklarını satın alma çabaları var. Bunlar her şeyi değiştirebilir. Sonuç ne olursa olsun, Putin şimdiden AB’nin kararlılığını ve birliğini güçlendirme konusunda harikalar yarattı.

“Bu arada Şi, Putin’in hile yaptığını anlamış görünüyor. 8 Mart’ta, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ile Rusya arasındaki dostluğun ‘kaya gibi sağlam’ kaldığında ısrar ettikten bir gün sonra Şi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u arayarak barış çabalarını desteklediğini söyledi. İnsani bir krizi önlemek için savaşta azami kısıtlama istedi.

“Putin’in Şi’nin isteklerine boyun eğeceği kesin değil. Uygarlığımızı yok etmeden önce Putin ve Şi’nin iktidardan uzaklaştırılmasını umabiliriz.”

- Advertisment -