Ana SayfaHaberler“SPK’da rüşvet” skandalının aktörlerinden Ünsal Ban’ın da avukatı Ersan Şen: ‘Yatması gerekenden...

“SPK’da rüşvet” skandalının aktörlerinden Ünsal Ban’ın da avukatı Ersan Şen: ‘Yatması gerekenden fazla süredir cezaevinde’

Sedat Peker’in geçen sene gündeme getirdiği SPK’da rüşvet skandalının merkezindeki aktörlerden, AK Parti geçen dönem milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma davası açtığı eşi Ünsal Ban, 13 aydır tutuklu. Taşkesenlioğlu, 2 Ekim’deki duruşmada Ban aleyhinde tanıklık yaptı. Ban’ın avukatı Ersan Şen’in, boşanma dilekçesinde Ban’a verdiğini beyan ettiğini 2,5 milyon doları sorduğu Taşkesenlioğlu: “Ban'a verilip verilmediği konusunda susma hakkımı kullanıyorum.” Ban hakkında kara para aklama suçuna dair delil bulunamadığını savunan Şen: “'Nereden buldun davası' görülüyor. Suçun üst sınırı yedi yıl. Yatması gereken miktarın üzerinde cezaevinde tutuluyor.”

Sedat Peker’in geçen sene gündeme getirdiği “SPK’da rüşvet” skandalıyla ilgili iddiaların merkezinde yer alan ve 13 aydır tutuklu bulunan Ünsal Ban’ın “kara para aklama” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 2 Ekim’de görüldü.

Duruşmada, geçen dönem AK Parti milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, boşanma davası açtığı eşi Ban aleyhinde tanıklık yaptı.

Gazeteci İsmail Saymaz duruşmayla ilgili detayları ve Ban’ın avukatı Ersan Şen’in açıklamalarını aktardı.

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle.

Sedat Peker, ilk videosunu yayınladığı 2 Mayıs 2021’den kesin olarak susturulduğu Eylül 2022’ye kadar onlarca ifşaatta bulundu.

Yüzlerce şüphelinin adını verdi.

Onlardan yalnızca biri cezaevine gönderildi:

Prof. Dr. Ünsal Ban!

Boşanmak üzere olduğu eski AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun videosunu Peker’e sızdırdığı suçlamasıyla ve Yunanistan’a kaçarken yakalandı.

Önce özel hayatın gizliliğinden tutuklandı.

Bırakıldığı gün suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamaktan içeriye atıldı.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu davada yargılanan diğer 10 sanık içerisinde Ban’ın Taşkesenlioğlu’ndan önceki eşi, oğlu, kızı, ağabeyi ve çalışanları var.

Ban, 13 aydır tutuklu.

Üstelik tehlikeli suçlu bulunarak, Ankara’dan Konya Ereğli’ye nakledildi.

600 milyon TL

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada Taşkesenlioğlu ile Ban, tüm kirli bohçalarını karşılıklı ortalığa döktü.

İlk duruşma 8 Eylül’deydi.

Ban, Taşkesenlioğlu’nun kendisinden 600 milyon TL değerinde mal varlığı istediğini ileri sürerek, “Kabul etmedim diye asılsız şikayetlerde bulundu” dedi.

Ban, evlilik öncesinde ciddi bir gelirinin olduğunu öne sürerek, kara para iddiasını reddetti.

Serveti hakkında bilgi verirken, TRT’de ekonomi danışmanlığı yaptığını ve program hazırladığını kaydederek, yalnızca bu işten 2 milyon dolar kazandığını söyledi.

Şu işe bakın…

Halkın vergileriyle yayın yapan TRT, kimleri zengin ediyor!

Belgeleri nasıl buldu?

Taşkesenlioğlu, 2 Ekim’de görülen ikinci celsede tanık olarak dinlendi.

Ancak güvenlik, yargı ve bankacılık bürokrasisindeki siyasi bağlantılarını kullanarak, elde edebileceği yeni ‘kanıtlar’ sundu.

Evrakları Yunanistan’daki avukatı yardımıyla, evin garajında unutulan bir evrak çantasından, adını söyleyemeyeceği otel çalışanından temin ettiğini ileri sürdü.

Ban için şu ifadeleri kullandı:

“Evliliğimiz başladığında, finans danışmanlığı yapacağını söyledi. Ne iş yaptığını söylemedi. Rahat çalışması için Dikmen’deki dairemi tahsis ettim. ‘Burayı ofis olarak kullanamam’ dedi. Next Level’dan ofis satın aldı. Satın alırken gizli kasası olan Ahmet Karakaş’ın sahibi olduğu Maya Araştırma Danışmanlık Şirketi’ne tescil etti.”

Taşkesenlioğlu, kendisinin kurduğu ve sahibi olduğu bu şirketi 2019’da Ban’a devrettiğini söyledi.

Bu daha başlangıç elbette.

Sonra?

Dört ülkede borsa ve para trafiği

Taşkesenlioğlu’na göre Ban, 2022’de bu ofisi TERA Yatırım’a kiralamış. TERA’nın İngiltere şubesinde hesaplar açarak, yüksek miktarda para göndermiş.

İngiltere’de MX Teknoloji Limited ve Gaimex Global Limited adlı şirketler ile Dubai’de ME Performa’yı kurarak, yüklü alımlar yapmış. İsviçre’de bir yatırım fonu oluşturarak borsada oynamış.

Ban’ın Atina’da iki evi ve bir bankadaki üç hesapta 652.739 Euro’su, varmış.

Ban, Amerikan Borsası’nda oynanmak üzere kızı Ece Gizay ve oğlu Emre’ye 2021 yılında birden çok seferde 1.016.800 dolar, 50 bin Euro ve 500 bin TL göndermiş.

Taşkesenlioğlu, bu yolla para kaçırıldığını savunuyor.

Ban, borsamansethaber.com adlı haber sitesi açmış.

BIT Finansal Teknoloji adlı şirkete dolaylı ortakmış. Muğla’da eski eşi üzerine araziler, Ankara’da çocukları adına daire almış.

Taşkesenlioğlu, Ban’ın uçağı olduğunu da iddia etti.

Ancak Ban, bu iddiayı yalanladı.

Tekneyi göründe boşanmış!

Taşkesenlioğlu, 2020 yılında aldıkları tekneye değinerek, şöyle dedi:

“Küçük bir tekne almıştık. Benim haberim olmadan sattı, daha büyüğünü aldı. Dört milyon Euro’ya aldığını söyledi. İnandırıcı gelmedi. Parası ekonomik yaşam standartlarımın çok üzerinde olduğu için teslim almaya gittiğimizde bu bedeli öğrendim. Şok olmuştum. Türkiye’ye dönerek, boşanma davası açtım.”

Taşkesenlioğlu’nun, 4 milyon Euro’luk tekneden ötürü boşandığını ileri sürmesi gerçekten gülünç! Çünkü boşanma davası dilekçesinde böyle bir karardan söz etmiyor.

Nereden buldun davası

Ban’ın avukatı Ersan Şen, boşanma dilekçesinde “Ünsal Ban’a verdim” dediği 2.5 milyon doları nasıl kazanıp ne şekilde verdiğini sordu.

Taşkesenlioğlu, bu soru karşısında anlaşılmaz cümleler kurarak şöyle dedi:

“Peyderpey dolar, altın ve TL olarak hepsini toplayarak bu 2.5 milyon dolar olarak yazıldı. Ban’a verilip verilmediği konusunda susma hakkımı kullanıyorum.”

Oysa boşanma davası dilekçesinde “Teslim ettiği miktar yaklaşık 2.500.000 Amerikan dolarıdır” diye yazıyor.

Şen, kara para aklama suçuna dair delil bulunmadığını, boşanmaya bağlı ‘Nereden buldun davası’nın görüldüğünü savundu. Suçun üst sınırının yedi yıl olduğunu kaydeden Şen, Ban’ın yatması gereken miktarın üzerinde cezaevinde tutulduğunu kaydetti.

Sebebi malum…

Taşkesenlioğlu’nun AK Parti’den milletvekili olmuş olması.

Ban hakkında hakaret ve bir başka kadına cinsel saldırı suçlamasıyla iki soruşturma daha yürütülüyor.

- Advertisment -