Türkiye’yi sarsan fon skandalında Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) sorumluluğuna ilişkin tartışmalar sürerken, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül sessizliğini bozdu.
Gönül’ün açıklamasından önce, fon soruşturması kapsamında adı geçen Bulls Yatırım’ın eski avukatı Tayfun Taşlıoğlu ve Bloomberg’e konuşan üst düzey bir SPK yetkilisi, kurumun Tera Grubu hakkındaki uyarılara rağmen yeterince müdahale etmediğine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu.
Bulls avukatı: “SPK’yı defalarca uyardık, hiçbir şey yapmadılar”
Bulls Yatırım’ın avukatı Tayfun Taşlıoğlu, Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada, Tera ve bazı fonlarla ilgili SPK’yı defalarca uyardıklarını ancak sonuç alamadıklarını ileri sürmüştü.
Taşlıoğlu, “Biz Tera ve diğer bazı fonlar konusunda SPK’yı defalarca uyardık. Hiçbir şey yapmadılar” demişti.
Taşlıoğlu ayrıca Bulls Yatırım’ın ortaklık yapısına işaret ederek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Ortaklarımız arasında eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’nın eşi de var. Burada siyasi bir neden olmuş olabilir.”
Bu açıklamaların ardından Bulls Yatırım ve Bulls Portföy, Taşlıoğlu’nun vekâletinin iptal edildiğini, sözlerinin şirketlerin görüşlerini yansıtmadığını duyurmuştu.
Bloomberg’e konuşan SPK yetkilisi: “Tera’ya zarar verecek düzenlemeler istenmedi”
Bloomberg’in 21 Ekim’de yayımladığı fon skandalına ilişkin araştırma haberinde de SPK’nın tutumuyla ilgili dikkat çekici bir iddia yer aldı.
Kurum içindeki değerlendirmeleri bilen, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir SPK yetkilisi, bazı kamu görevlilerinin Tera’ya zarar verebilecek yeni düzenlemelerin uygulanmasına isteksiz yaklaştığını söyledi.
Bloomberg, bu açıklamayı skandalın neden zamanında önlenemediğine ilişkin önemli bir bulgu olarak aktardı.
SPK ise Bloomberg’e gönderdiği açıklamada, piyasa manipülasyonunu önlemeye yönelik daha sert kuralların yürürlüğe konulmasındaki gecikmeyi, fon sektörünün diğer bölümlerine zarar vermeden düzenleme yapmanın zorluğuyla açıkladı.
Kurum, süreç boyunca Borsa İstanbul, takas ve saklama kuruluşları, Merkezi Kayıt Kuruluşu, sektör temsilcileri ve yatırımcılarla istişare edildiğini belirtti.
Ancak isimsiz SPK yetkilisinin sözleri, gecikmenin yalnızca teknik kaygılardan kaynaklanmadığı, Tera’yı koruma yönünde bir tutumun da etkili olmuş olabileceği iddiasını gündeme getirdi.
Görevden alınan Gönül: “İddialar tamamen asılsız”
Fon krizi sırasında SPK Başkanlığı görevinde bulunan, daha sonra Kamu Gözetimi Kurulu Başkanlığına atanan ve 20 Ekim’de bu görevinden alınan İbrahim Ömer Gönül, hakkında gündeme gelen iddialara yazılı açıklamayla yanıt verdi.
Gönül’ün açıklamasının tam metni şöyle:
KAMUOYUNA DUYURU
“Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında şahsım hakkında yer alan iddialar tamamen asılsız, gerçek dışı ve şahsımın itibarını hedef alan ağır ithamlardır.
İddiaya konu şirket de kamuoyuna yaptığı açıklamada böyle bir olayın yaşanmadığını bildirmiş; iddialara dayanak gösterilen paylaşım daha önce geri çekilmiştir. Buna rağmen aynı iddiaların gündeme taşınması tarafımca kabul edilemez.
Açıkça yalanlanmış iddiaların gerçekmiş gibi sunulması, şahsımı ve itibarımı hedef alan sorumsuz bir yaklaşım niteliğindedir.
Kamuoyuna servis edilen bu tür iddialar, yalnızca şahsımı değil, ailemi ve yıllar boyunca büyük bir sorumluluk ve özveriyle sürdürdüğüm meslek hayatımı da hedef almaktadır.
Hiç kimsenin, asılsız iddialar üzerinden bir insanın onurunu ve saygınlığını ve yıllar içerisinde oluşturduğu itibarını zedeleme hakkı yoktur.
Basın özgürlüğü, kişilerin hiçbir somut dayanak olmaksızın suçlu ilan edilmesine, gerçek dışı iddiaların tekrar tekrar yayımlanmasına ve kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılmasına gerekçe gösterilemez.
Bugüne kadar hukuka, devlet kurumlarına ve adaletin üstünlüğüne duyduğum saygı çerçevesinde hareket ettim. Bu yaklaşımımın sessizlik, sessizliğimin ise iddiaların kabulü olarak değerlendirilmesine müsaade etmem mümkün değildir.
Bu sebeple hakkımda oluşturulan gerçeğe aykırı, yanıltıcı veya kişilik haklarımı ihlal eden haber ve içeriklerle ilgili olarak yürürlükteki mevzuat kapsamında gerekli hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İbrahim Ömer GÖNÜL”
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.