Ana SayfaVİDEO HABERBasketbol dünyası ırkçılığa karşı ayağa kalktı: Bizi sevmeyen bu ülkeyi neden seviyoruz?

Basketbol dünyası ırkçılığa karşı ayağa kalktı: Bizi sevmeyen bu ülkeyi neden seviyoruz?

Wisconsin’de silahsız bir siyah gencin polis tarafından yedi el ateş edilerek öldürülmesinden sonra, NBA ekipleri birer birer maça çıkmama kararı alıyor. Boykot dalgası büyük yankı buldu. LA Clippers’ı çalıştıran Doc Rivers: “Hangi yüzle korkularından bahsediyor bu Cumhuriyetçiler?”

NBA’de Los Angeles Clippers takımını çalıştıran tecrübeli koç Doc Rivers, dün düzenlediği basın toplantısında basketbolu bir kenara bıraktı, konuşmasını Wisconsin’de ABD’li Jacob Blake’in polis tarafından yedi el ateş edilerek vurulduğunu gösteren görüntülere ayırdı. 

Cumhuriyetçi Parti sözcülerini hedef alan Rivers, “Habire korkudan bahseden Donald Trump ve diğerleri; öldürülen ise biziz” dedi. Polis şiddeti ve ayrımcılıktan yakınırken ara ara gözyaşlarına boğulan 58 yaşındaki antrenör, Jacob Blake’in vurulma görüntülerini, “İzlediğinizde dehşete kapılmak için siyah olmanıza gerek yok” diye yorumladı:

“Cumhuriyetçilerin kongresini izliyorum ve şu dikkatimi çekiyor. Korku kusuyorlar değil mi? Habire korkudan bahseden Donald Trump ve diğerleri; öldürülen ise biziz. Vurulan bizleriz. Belirli komünitelere girmesi reddedilen bizleriz. Asıldık, kurşunlandık. Ama habire bunların korku laflarını dinliyoruz.

“Bizi sevmeyen bu ülkeyi hâlâ nasıl sevmeye devam ediyoruz, şaşıyorum. Cidden çok üzücü. Sadece ‘Koç’  olmalıyım burada ama çoğu zaman bana rengim hatırlatılıyor. Gerçekten üzücü. Daha iyisini yapmalı, daha iyisini istemeliyiz. 

“Çok gülünç: Protesto ediyoruz, çevik kuvvet polisi yolluyorlar kuşanmış bir biçimde. Benim babam bir polisti. İyi polislerin var olduğuna inanıyorum. Polisler daha az para kazansın, parasız pulsuz kalsınlar derdinde değiliz. Onlardan, diğer herkesi korudukları gibi bizi de korumalarını istiyoruz. 

“Maç öncesi hakkında konuşmak istemiyorum, çünkü izlemek çok zor o videoyu. İzlediğinizde, dehşete kapılmak için siyah olmanıza gerek yok. Hangi yüzle korkudan bahsediyor bu Cumhuriyetçiler? Korkması gereken biziz. Her siyah çocuğa telkinde bulunması gereken biziz. Hangi beyaz baba oğluna eğer çevirmeye takılırsa dikkatli olmasını tembihlemeye gerek duyuyor?”

Obama Twitter’dan paylaştı 

Doc Rivers’ın konuşmasını kendi hesabından takipçileriyle paylaşan eski ABD başkanı Barack Obama, efsane koçu takdir etti, “tüm kurumlarımızın değerlerimizi savunması gerekecek” dedi.

Dün Orlando Magic’e karşı sahaya çıkmayan Milwaukee Bucks oyuncuları konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, “Değişim için yoğun taleplere rağmen, hiçbir eylem yapılmadı, bu nedenle bugün odak noktamız basketbol olamaz” ifadelerini kullandı.

Jacob Blake için adalet talebinde bulunan oyuncular olaya karışan polis memurlarının da yargılanmasını istedi:

“Sahaya çıktığımızda Milwaukee’yi ve Wisconsin’i temsil ediyoruz. Oynadığımız oyunda yüksek bir performans göstermemiz gerekiyor. Oyunumuzdan sorumluyuz. Bu standartla işimizi yapıyoruz. Şimdi ise kanunları yapanlardan ve onları uygulayanlardan da aynı sorumluluğu bekliyoruz.”

Milwaukee Bucks, Wisconsin eyaletinin en büyük kenti olan Milwaukee’nin takımı.

Milwaukee Bucks’ın koçu Mike Budenholszer, “Ben, oyuncularımız ve organizasyonumuz Kenosha’da olanlardan çok rahatsızız” dedi.

NBA oyuncuları, sonraki adımlarını belirlemek için Çarşamba günü Florida’da bir toplantı yapacak.

- Advertisment -