Ana SayfaHaberlerKorsan futbol yayını izleyenler 'tehlike altında'

Korsan futbol yayını izleyenler ‘tehlike altında’

 

ABD'de yapılan bir araştırmada bu tür sitelerin izleyici sayısının ayda 8 milyonu aştığı belirtildi.

Birçok ücretsiz site gibi korsan maç yayını yapan sitelerin de reklam gelirine güvendiği, ancak saygın firmaların bu tür sitelere reklam vermekten kaçındığı vurgulanıyor.

Araştırmada incelenen binlerce siteden yarısının zorla izlettirilen reklamlar ve diğer bazı aldatıcı yöntemlerle kullanıcının bilgisayarına kötü amaçlı yazılımlar yerleştirdiği belirlendi.

'Güvenli siteler de değişebiliyor'

Bu yazılımlar nedeniyle kullanıcı sadece korsan sitelerden futbol izlerken değil, normalde güvenli olan başka sitelere girdiğinde de sorun yaşayabiliyor.

Araştırma ekibinden Zübeyr Refik, BBC'ye yaptığı açıklamada, "maçları izleyebilmek için bilgisayarınıza bazı eklentiler indirmeniz gerekiyor, bunlar da ziyaret edilen diğer siteleri etkiliyor" dedi.

"Örneğin bir kullanıcı böyle bir eklenti indirdikten sonra BBC.com gibi bir siteye girdiğinde, bu eklenti BBC.com'un içeriğini değiştirebiliyor ve kötü amaçlı link'ler koyabiliyor."

Ziyaretçilerin izlemesi için ücretsiz bağlantıları toplu halde sunan 5 binden fazla alan adını (domain) inceleyen uzmanlar, bağlantıları sunan sitelerle canlı yayını veren sitelerin farklı olmalarının denetimi ve korsan sayfaların kapatılmasını zorlaştırdığını belirtiyorlar.

 

Kaynak: BBC

- Advertisment -