Ana SayfaHaberlerDünyaSudan’da çatışma: Paramiliter güçlerle ordu karşı karşıya geldi

Sudan’da çatışma: Paramiliter güçlerle ordu karşı karşıya geldi

Sudan’da paramiliter güçlerle merkezi ordu arasında çatışma çıktı. Sudan Ordusu’nun isyancı güç olarak ilan ettiği paramiliter Hızlı Destek Güçleri Hartum’daki havalimanlarını ele geçirdiğini iddia ediyor. Sosyal medyada paramiliter güçlerin darbe girişiminde bulunduğu belirtiliyor. Sudan’dan 2019 ve 2021 yılllarında asker içindeki farklı gruplar darbe yapıp iktidarı devirmişti.

Bugün (15 Nisan) Sudan’da paramiliter güçlerle merkezi ordu arasında çatışmalar yaşandı. Sudan Ordusu sözcüsü, sabah saatlerinde başkent Hartum’un güneyinde General Dagalo’ya bağlı paramiliter ordu Hızlı Destek Güçleri’nin ordu karargâhlarına saldırdığını açıkladı. Yaşanan çatışmalar sosyal medyaya “yeni bir darbe” olarak yansıdı.

Sudan’da 2019 yılında bir darbe gerçekleşmiş ve ülkeyi 30 senedir yöneten Ömer el Beşir görevden uzaklaştırılmıştı. Darbenin ardından göreve gelen Geçici Askeri Konsey’e karşı yine ordu içinden bir grup general 2021 yılında bir darbe düzenlemişti.

Hızlı Destek Güçleri, Darfur’da insan hakları ihlalleri işleyen ve Sudan’daki Beşir karşıtı ve daha sonrasındaki darbe karşıtı gösterilerde halka şiddetle müdahale eden paramiliter güçler olarak biliniyor. Grup, bugüne kadar meşru bir askeri güç olarak kabul ediliyordu.  

- Advertisment -