SDG’nin kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı İlham Ahmed, Rudaw TV’ye konuştu.
Röportajda “Türkiye-SDG görüşmeleri” ve Tişrin Barajı hakkındaki sorular ile Ahmed’in verdiği yanıtlar şöyle.
“Bizimle Türkiye arasında diyalog için adımlar atıldı”
Soru: Sayın İlham Ahmed, Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında görüşmeler var. Bu görüşmeler doğrudan mı yoksa ABD’nin aracılığı ile mi oluyor?
İlham Ahmed: Şam’la yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere bu tür müzakerelerde ABD’nin belirleyici bir rolü var. Bu uzun süredir devam eden bir süreç ve sürekli çabalar mevcut. Biz buna inanıyoruz. Özellikle bizimle Türkiye arasında bir sükûnetin sağlanması, sorunları diyalog yoluyla çözebilmemiz için birtakım adımlar atıldı. Bu önemlidir.
“Ne isteniyor, biz hangi adımları nasıl atabiliriz soruları çerçevesinde bir diyalog başlamalı”
Soru: Türkiye ile hangi konularda anlaşmak istiyorsunuz?
İlham Ahmed: Türkiye ile özellikle ateşkes, gerilimin düşürülmesi ve savaşın sona erdirilmesi konularında anlaşmak istiyoruz. Öncelikli meseleler bunlardır. Bu konular önce gündeme gelmeli, üzerine konuşulmalı ve kalıcı hale getirilmelidir. Ne isteniyor, biz hangi adımları nasıl atabiliriz gibi sorular çerçevesinde bir diyalog başlamalıdır.
“Karşı tarafın saldırıları yok”
Soru: Ateşkes talebinde mi bulunuyorsunuz?
İlham Ahmed: Şu anki durum daha iyidir, geçmişe kıyasla daha sakin bir ortam var. Karşı tarafın saldırıları yok, bu da olumlu bir gelişme. Biz bunu olumlu değerlendiriyoruz ve bu durumun kalıcı olmasını umut ediyoruz, geçici olmamasını istiyoruz.
“Tişrin Barajı anlaşması önümüzdeki günlerde ilan edilebilir”
Soru: Şam ve Özerk Yönetim arasında Tişrin Barajı konusunda bir anlaşma yapıldı mı? Bu anlaşma nasıl uygulanıyor?
İlham Ahmed: Evet, bu anlaşma belirli bir düzeyde iyi ilerliyor. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra belki önümüzdeki günlerde ilan edilebilir.
Soru: Anlaşmanın içeriği nedir?
İlham Ahmed: Anlaşma, bu barajın savaş ve çatışmalardan uzak tutulmasıyla ilgilidir. Çünkü bu bir hizmet projesidir. Halk bu projeden faydalanıyor, yaşamları kolaylaşıyor. Baraj savaş dışı, korunan ve tarafsız bir bölge olarak kalmalı. Nasıl işletileceği, yönetileceği, nasıl daha iyi hizmet vereceği gibi konular müzakere ediliyor.