Ana SayfaHaberlerSuriye muhalefetinin Ankara’daki ofisi neden kapatıldı?

Suriye muhalefetinin Ankara’daki ofisi neden kapatıldı?

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun (SMDK) Ankara'daki ofisini kapatması yeni bir tartışma başlattı. Koalisyonun temsilcileri, ofisi ekonomik ve idari nedenlerle kapattıklarını söylüyor ancak Suriye medyasının bir kısmı, muhalefet ofisinin Türkiye tarafından kapatıldığını bildiriyor.

Suriye muhalefetinin Türkiye’deki örgütlenmesi olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) ani bir kararla Ankara’daki ofislerini kapatacağını duyurdu.

SMDK temsilcileri Ankara ofislerinin kapatılmasının geçici bir karar olduğunu ve koşullar düzeldikten sonra ofisin yeniden faaliyete geçirileceğini söylüyor.

SMDK üyesi Şelal Gedo, “Ofis daha önce yoktu. Bir yıl önce açıldı. Ancak ofisin bize hiçbir faydası olmadı ve açık tutmaya da gerek yoktu. Bu, SMDK’nin kendi kararıdır ve kararın alınmasında Türkiye’nin Suriye muhalefetiyle ilişkisinin hiçbir etkisi yoktur” dedi.

100’e yakın ülke muhalefeti destekledi

Suriye muhalefeti unsurları iç savaştan sonra Türkiye’ye geldi. Türkiye’nin muhaliflere verdiği destek, onlar için ekonomik ve siyasi fırsatlar da sağladı. Savaşın başlangıcından bu yana 100’e yakın ülkenin muhalefeti hem siyasi hem de mali olarak desteklediği biliniyor.

Ancak birkaç ülkedeki diplomatik görüşmelerin sonuç vermemesi ve Suriye hükümetinin giderek güçlenmesinden sonra, muhaliflere verilen destek de azalmaya başladı. Türkiye’deki ekonomik olumsuzluklar, nihayetinde bu tür kararları alan muhalefet üzerinde de etkili oldu.

Suriyeli araştırmacı Waiel Olwan, “Ankara’daki ofisin kapatılması farklı bir şekilde tartışıldı. Bazıları muhalefete yönelik yerel ve uluslararası tutumların değiştiğini öne sürdü. Bu doğru değil. Koalisyon, idari sorunlarını gidermek için ofisin kapatılması yönünde hareket etti” değerlendirmesini yaptı.

Gözlemcilere göre, Özgür Suriye Ordusu Suriye topraklarında zayıfladıkça muhalefete verilen siyasi destek de azalıyor. Koalisyonun merkezinin bulunduğu İstanbul’daki muhalefet üssünde de mali harcamalar kısıldı.

İstanbul dışında Suriyeli muhaliflerin Antep’te de bir ofisi bulunuyor. Koalisyon kaynaklarına göre, Ankara ofisinin kapatılmasının muhalefetin çalışmaları ve müzakereleri üzerinde hiçbir etkisi olmayacak.

- Advertisment -