Ana SayfaHaberlerSuriye ordusu İdlib’e yoğun sevkiyat yapıyor

Suriye ordusu İdlib’e yoğun sevkiyat yapıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (önceki gün): "Terörist grupların İdlib'ten çıkarılması gerekiyor…" AK Parti sözcüsü Ömer Çelik (dün, 5 ekim): “İdlib'de ortaya çıkan gerginlik yeni göç dalgaları ve insani trajediler üretecektir…” Bu açıklamaların ardından Rudaw TV, bugün Suriye ordusunun İdlib’e asker ve ağır silah sevkiyatının video görüntülerini yayımladı. Rûdaw’a konuşan emekli general ve askeri uzman Turki el Hassan, Rusya ve Suriye hükümetlerinin İdlib’i kontrol etme konusunda karara vardıklarını söyledi.

Rûdaw TV’nin dün (6 Ekim) yayımladığı habere göre Suriye ordusu İdlib’e ağır silahlarla eşliğinde asker sevkiyatına hız verdi. Rûdaw’a göre bu durum bölgede yaşayan insanların bir kısmı göç hazırlığına yöneltti. Suriyeli emekli general de Rûdaw TV’ye Şam ve Moskova’nın İdlib’i kontrol etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Rudaw TV’nin haberinin bazı bölümleri şöyle:

“Rus savaş uçaklarının, Suriye hükümet güçleri ve İranlı milisler ile birlikte son günlerde İdlib çatışmasızlık bölgelerini havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombardımana tabi tuttukları bir dönemde Suriye ordusunun bölgeye ağır silahlar eşliğinde asker sevkiyatı yapması dikkat çekti.

“Yerel ajans ve haber sitelerinde, görüntüleri yayınlanan Suriye hükümet güçlerinin ülkenin İdlib vilayetine doğru hareket ettiği görülüyor.

“Bölgedeki gözlemciler, hükümet güçlerinin Cebel el-Zawiya bölgesini kontrol etmek için hazırlık yaptığı bilgisini paylaştı.

“Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de savaş uçaklarının, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleşen zirve öncesinde verdikleri beş günlük aranın ardından hava saldırılarına yeniden başladığını aktardı.

“Rûdaw bültenine Şam’dan bağlanan Suriyeli emekli general ve askeri uzman Turki el Hassan, Rusya ve Suriye hükümetlerinin İdlib’i kontrol etme konusunda karara vardıklarını söyledi.

“Rûdaw, İdlib’deki yerel kaynaklar ile bölgedeki durumu öğrenmek için temasa geçti. Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Cebel el-Zawiye halkının göç etmek için araç ve eşyalarını hazırladığını söyledi.

“Kaynaklar, Suriye hükümet güçlerinin ilçeye yakın olduğuna dair genel bir his olduğu için ilçedeki pazarların tamamen durmuş vaziyette olduğu bilgisini verdi.

Bu gelişmeler yaşanırken bölgede garantör ülkelerden biri olan Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarından çekileceğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Rus savaş uçakları geçtiğimiz dönemde özellikle Efrin çevresinde TSK unsurlarının konuşlandığı bölgelere yakın yerleri bombalamıştı.

- Advertisment -