Ana SayfaHaberler'Biz göndermeyeceğiz'den 'onurlu ve gönüllü geri dönüş'e

‘Biz göndermeyeceğiz’den ‘onurlu ve gönüllü geri dönüş’e

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerle iftar programında, “Türkiye 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon mülteciye geçici ev sahipliği yapıyor. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi. Erdoğan bir ay önce ise, “Onlar ‘Seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyorlar. Biz göndermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ukrayna ve Rusya, İstanbul’daki görüşmeleri ilerletmekten yana”

“Ukrayna da Rusya da İstanbul’daki görüşmeleri ilerletmekten yana olduklarını belirtiyor. Sayın Zelenski ve sayın Putin ile düzenli telefon görüşmeleri gerçekleştiriyorum. Tespitlerimi, değerlendirmelerimi ve beklentilerimi doğrudan ve samimiyetle söylüyorum. Bu savaşın kazananı olmayacağını, hepimizin tüm insanlığın kaybedeceğini iletiyorum.”

“Ukrayna savaşı adil bir dünya düzeni kurma arayışımızın ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha gösterdi. Dünya 5’ten büyüktür diyerek BM Güvenlik Konseyi reformu çalışmalarımız anlaşılmış oldu. Küresel güvenlik mimarisinin adalet ve kapsayıcılık temelinde yeniden inşa edilmesi açıktır. Türkiye 70 yıla aşkın süredir NATO içerisinde gereken dayanışmayı göstermiş vazgeçilmez müttefik olduğunu defalarca ispatlamıştır.”

“Ukrayna bağlamındaki gelişmeler NATO ittifakı ve ittifak içinde Türkiye’nin önemini açıkça ortaya koymuştur”

“Sığ değerlendirmelerin aksine Ukrayna bağlamındaki en son gelişmeler NATO ittifakı ve ittifak içinde Türkiye’nin önemini açıkça ortaya koymuştur. AB üyeliği Türkiye’nin stratejik hedefi olmayı sürdürmektedir. Savaşın küresel boyutlara oluşan menfi etkileri güvenlik ve enerji başta olmak üzere Türkiye’nin AB için ne denli stratejik konumda olduğunu göstermiştir.”

“Tam üyelik perspektifimizi esas alan somut ve anlamlı adımları AB’den atmasını bekliyorum. Tabii diğer insani dramlar, Yemen, Somali, Libya, Afganistan, Filistin ve Suriye’de milyonlarca masum insan bir Ramazan ayını daha buruk geçiriyor. Tedbir alınmadığı, yardım eli uzanmadığı, bir dilim ekmek bulamadığı için ölen her bir masumla birlikte insanlık da ölüyor.”

“Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”

“Türkiye 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Aynı zamanda rejimin bomba ve terör örgütlerinin saldırıları altında hayata tutunmaya çalışan mazlum ve mağdurlara sahip çıkıyoruz. Suriye ve Irak’ın terörden arındırılması için adım atmaktan çekiyoruz. PKK, YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere terörle mücadelemizi sürdürüyoruz.”

- Advertisment -