Ana SayfaHaberlerSuriyeli mültecinin oğlu Mustafa Süleyman Microsoft’un yapay zeka CEO’su oldu

Suriyeli mültecinin oğlu Mustafa Süleyman Microsoft’un yapay zeka CEO’su oldu

DeepMind'ın kurucu ortağı ve Google’ın yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı olan Mustafa Süleyman, Microsoft AI adlı yeni yapay zeka girişimine CEO olarak atandı. Süleyman, Suriye’den İngiltere’ye göç etmiş bir taksi şoförü ve İngiliz bir hemşirenin oğlu. 19 yaşında kolejden ayrılıp Müslüman gençlere psikolojik destek veren bir telefon hattı kurarak girdiği sektörde erken tarihlerde kurduğu yapay zeka şirketini 2014’de 400 milyon stetline Google’a satmıştı.

Süleyman, Copilot ve diğer tüketici yapay zeka ürünlerini geliştirmeye odaklanan girişimin CEO’su olarak katılacak ve Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya bağlı olarak çalışacak.

Haber şirket çalışanlarına bir mesajla duyuruldu:

“Bu geçişin bir parçası olarak, Mikhail Parakhin ve Copilot, Bing ve Edge de dahil olmak üzere tüm ekibi; Misha Bilenko ve GenAI ekibi Mustafa’ya rapor vermek üzere hareket edecek”

1984 yılında İngiltere’de doğan Süleyman’ın babası Suriye’den göç etmiş bir taksi şoförü annesi ise İngiliz bir hemşire.

Oxford’daki Mansfield College’da okurken 19 yaşında bir telefonla psikolojik yardım hattı olan Müslüman Gençlik Yardım Hattı’nı kuran Süleyman, kolejden ayrıldı ve  

Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone için insan hakları konusunda danışmanı oldu.

Sosyal sorunlara çözüm bulmak için çatışma çözümü yöntemlerini kullanan Reos Partners’ı kurdu.

Birleşmiş Milletler, Hollanda hükümeti ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı gibi çok çeşitli kurumlarla çalıştı.

Süleyman, daha sonra sektörün erken zamanlarında bir yapay zeka şirketi olan DeepMind Technologies’in kurucu ortağı oldu.

Şirket kısa sürede kendisini yapay zeka sektörünün liderlerinden biri olarak kabul ettirdi. Elon Musk tarafından desteklendi.

2014 yılında DeepMind, Google tarafından 400 milyon sterlin karşılığında satın alındı; bu, şirketin o dönemde Avrupa’daki en büyük satın almasıydı.

Satın alma işleminin ardından Süleyman, DeepMind’da uygulamalı yapay zekanın başına geçti ve şirketin teknolojisini çok çeşitli Google ürünlerine entegre etme sorumluluğunu üstlendi.

Ağustos 2019’da çalışanlara zorbalık yaptığı iddialarının ardından idari izne çıkarıldı.

Google’da yapay zeka ürün yönetimi ve yapay zeka politikasından sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Palo Alto, Kaliforniya’da yaşıyor.

- Advertisment -