Ana SayfaVİDEO HABERSuriye’nin Türkiye kontrolündeki bölgelerinde protestolar: “Türkiye garantördür, manda değildir”

Suriye’nin Türkiye kontrolündeki bölgelerinde protestolar: “Türkiye garantördür, manda değildir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “muhaliflerle, Suriye devletini barıştırmalıyız” çıkışına karşı Suriye’nin Türkiye kontrolündeki bölgelerinde (Azez, El Bab, Afrin) Cuma namazı sonrası "Katille Barışa Hayır" balıklı gösteriler düzenlendi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, protestoculara TSK'nın müdahale ettiğini iddia ederken, Gaziantep Valisi Davut Gül bu iddiayı yalanladı: "Cerablusta 200 kişini katıldığı protesto gösterilerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Suriye Milli Ordusu karargahına yaklaşıldığı için kendi unsurları tarafından havaya ateş edilerek gösteri sonlandırılmıştır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini ve Türkiye olarak  da buna destek olabileceğimizi söyledik” şeklindeki sözlerini protesto ettikleri gerekçesiyle Suriye’nin kuzeyinde, ÖSO denetimindeki bazı bölgelerinde dün gece başlayan eylemler, bugün de cuma namazı sonrası devam etti.

Azez’deki eylemlerden birinin adresi de Yunus Emre Enstitüsü’nün önündeki alan oldu. Suriyeli muhalifler, ellerindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı ile “Katille barışa hayır” sloganları atıp alkış tutarak, Çavuşoğlu’nun sözlerine tepki gösterdi.

Özdağ’ın “TSK müdahale etti” iddiası asılsız çıktı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da yaşanan olaylara ilişkin paylaşımda bulunarak “Cerablus’ta AK Parti’nin Şam İle görüşmesini protesto eden Suriyelilere karşı TSK müdahalede bulunmaya başlamış. Başımıza bela olacaklarını söylemiştik. Türkiye’nin kiminle görüşeceğine karar verebileceklerine inanıyorlar. Hepsini yollayacağız” ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2022-08-12-165633.png

Fakat Gaziantep Valisi Davut Gül, twitter üzerinden bir açıklama yaparak Özdağ’ın “TSK müdahale etti” iddiasını yalanladı.

Gül şu ifadeleri kullandı:

“Cerablusta 200 kişini katıldığı protesto gösterilerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Suriye Milli Ordusu karargahına yaklaşıldığı için kendi unsurları tarafından havaya ateş edilerek gösteri sonlandırılmıştır.”

- Advertisment -